vestnik

Vrhovno sodišče obsoja nasilni izbruh do ljutomerskega sodnika

Vestnik.si, 19. 1. 2022
Bobo
Vrhovno sodišče.
Aktualno

Kot smo danes že poročali, je bil sodnik na ljutomerskem okrajnem sodišču Gorazd Tivadar včeraj žrtev napada.

Na že drugi napad na sodnika se je z ogorčenjem odzvalo tudi vrhovno sodišče Republike Slovenije. Kot so zapisali, je bil sodnik že drugi žrtev napada istega storilca, ki ga je fizično napadel že pred letom in pol. Takrat se je incident zgodil na Okrajnem sodišču na Ptuju, in sicer v sodni dvorani med postopkom, v katerem je imel storilec status obtoženca, sodnik pa je nastopil kot priča. Tokrat je bilo tarča nasilnega izbruha sodnikovo osebno vozilo na parkirišču pred sodno zgradbo, na katerem je storilec s kladivom povsem uničil obe vetrobranski stekli. 

"Vrhovno sodišče od vseh pristojnih institucij pričakuje ukrepanje v smeri zaščite sodnikov kot državnih funkcionarjev, ki skrbijo za pravno varnost državljanov oziroma pravno varnost v najširšem smislu. Od udeležencev sodnih postopkov pa se pričakuje, da svoje morebitno nestrinjanje s sodnimi odločitvami izražajo v okviru pravnih sredstev, ki jih imajo na voljo, in ne z različnimi oblikami agresije, ki same po sebi ne morejo prav nič pripomoči k razreševanju pravnih vprašanj, katerih odgovore je treba poiskati v sodnih postopkih," so zapisali. 

Predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije Damijan Florjančič ob tem izpostavlja, da je v civilizirani družbi vsakršno nasilje nekaj nesprejemljivega, napad na sodnika, ki izvaja sodno oblast, pa predstavlja tudi napad na temeljne postulate pravne države. 

dikaučič
STA
Marjan Dikaučič

Napad na sodnika je ostro obsodil tudi minister za pravosodje Marjan Dikaučič, ki je povedal, da moramo kot družba imeti do takšnih nasilnih dejanj, ne glede na vzrok, ničelno toleranco.

"V kolikor kot družba ne bomo storili pomembnega koraka v smeri večjega spoštovanja temeljnih pravic posameznika, tudi pričakovanja, da bo ostrejša zakonodaja preprečila podobne incidente, ne bodo prinesla želenih rezultatov. Napad na predstavnike sodne ali katerekoli druge veje oblasti je nedopustno dejanje, zato je hitro in učinkovito ukrepanje pristojnih še toliko bolj pomembno," je še dodal minister Dikaučič. 

napadn-na-sodnika vrhovno-sodišče odziv
Kaj zdaj berejo drugi