vestnik

Vrnitev v Medžimurje Branislave Belović s knjigo Zdravo!

Jože Gabor, 24. 9. 2021
Jože Gabor
Predstavitev knjige Zdravo
Aktualno

V Knjižnici Lendava so predstavili novo knjigo Branislave Belović z naslovom Zdravo! in podnaslovom Okusne, raznovrstne in zdrave jedi.

V tej knjigi, tako kot v tistih, ki jih je Belovićeva napisala doslej, promovira zdravo prehrano in zdravo življenje. Obenem so ob receptih kratki komentarji, tudi besedila o tem, od kod so ali kako so ti recepti nastajali vse od njene mladosti pa do danes. Izvor ali zasnova za mnoge je v njenem rodnem Medžimurju, druge pa so z življenjskimi in začimbnimi primesmi Prekmurja, slovenskega in hrvaškega Primorja ter drugih pokrajin, ki jih je obiskovala, in kjer je črpala ideje, kako preproste, zdrave jedi narediti še bolj okusne. Ob predstavitvi knjige je obiskovalce nagovoril predsednik Hrvaškega kulturnega društva Pomurje Đanino Kutnjak, z avtorico pa sta se pogovarjali Renata Lugomer Pohajda in Andreja Magyar. Nastopili so tamburaši Hrvaškega kulturnega društva Pomurje. Vsi obiskovalci predstavitve so prejeli knjigo.

lendava, branislava-belović, predstavitev-knjige
Jože Gabor
Predstavitev knjige Zdravo

lendava, branislava-belović, predstavitev-knjige
Jože Gabor
Predstavitev knjige Zdravo

Knjigo Zdravo!, ki je napisana v hrvaškem jeziku, sta izdala Hrvaško kulturno društvo Pomurje in občina Štrigova, pri organizaciji predstavitve v lendavski knjižnici pa je sodelovala Knjižnica-kulturni center Lendava. Pred predstavitvijo v Lendavi so jo predstavili v obmejnem hrvaškem kraju Štrigova, kjer je avtorica preživela otroštvo in mladost. Za zdravo prehrano se je, kot je povedala, začela zanimati že v otroštvu, ko je hudo zbolela njena mama in so ji morali kuhati dietno hrano. Čeprav so tako kot v Prekmurju, tudi v Medžimurju priljubljene močno mastne, sladkane in slane jedi, je kmalu ugotovila, da je mogoče narediti zelo okusne jedi tudi brez mnogih zdravju škodljivih sestavin. Ob receptu Dobri medenjaki tete Jelke je zapisala: »Recept za najboljše medenjake na svetu sem nasledila od tete Jelke. Spada med stare družinske recepte. Med najboljše. Vrsto let jih je z največjo ljubeznijo zame pekla za božič. Prišel je čas, ko mi je predala družinski recept. To je stari družinski recept, je rekla in mi potisnila v roko zelo star, porumeneli list, iztrgan iz zvezka. Sedaj sama pečem medenjake. Z enako ljubeznijo, kot jih je ona, da razveselim tiste, ki jih imam rada.«

lendava, branislava-belović, predstavitev-knjige
Jože Gabor
Predstavitev knjige Zdravo

lendava, branislava-belović, predstavitev-knjige
Jože Gabor
Predstavitev knjige Zdravo

Branislava Belović je specialistka pediatrije in socialne medicine ter avtorica številnih publikacij, priročnikov, programov promocije zdravje in inovativnih pristopov v promociji zdravja. Ob knjigi Zdravo! pripravlja še publikacijo, ki je namenjena otrokom in bo izšla kmalu. Izdala je že dve publikaciji za otroke o zdravi prehrani in zdravem življenju. Nekatere od njenih publikacij so bile prevedene v madžarščino, hrvaščino in srbščino ter izdane v teh državah. Je predsednica Pomurskega društva za boj proti raku in članica Hrvaškega kulturnega društva Pomurje.

branislava-belović knjiga knjižnica-lendava
Kaj zdaj berejo drugi