vestnik

Vsak dan bo topleje, v četrtek pri nas do 35 stopinj Celzija

DR, STA, Vestnik, 24. 6. 2019
Accuweather
Aktualno

Vročinski val, ki prihaja nad Evropo, bo zajel tudi Slovenijo. V četrtek in petek se temperature pri nas lahko dvignejo do 35, na Primorskem celo do 37 stopinj Celzija, je pojasnil dežurni meteorolog Blaž Šter z Agencije RS za okolje (Arso). Uprava za zaščito in reševanje je že razglasila veliko požarno ogroženost za nekatera območja po državi.

Temperature okoli 40 stopinj so možne v Franciji in Španiji, pri nas takšne vročine ni pričakovati, saj bomo bolj na obrobju vročinskega vala, je pojasnil Šter."Pričakujemo, da se bo v sredo temperatura najprej dvignila do okoli 33 stopinj Celzija, v petek pa bo v notranjosti po nižinah okoli 35 stopinj,"je povedal dežurni meteorolog.

Najvišje temperature je pričakovati v četrtek na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer se temperature po pihanju severovzhodnega vetra lahko dvignejo tudi do 36 ali 37 stopinj Celzija.

V četrtek vrhunec

Ameriški meteorološki spletni portal napoveduje, da se v četrtek v Murski Soboti živo srebro lahko povzpne do 35 stopinj Celzija.

987925ef17af055540fa67d655d8d432
Accuweather


V noči na petek nas bo oplazila manjša vremenska motnja in nekoliko se bo osvežilo, tako da bo samo 30 do 32 stopinj,"pojasnjuje Šter, a opozarja, da bo vseeno bolj vroče na Primorskem, kjer bo vročina vztrajala do konca tedna.
Po podatkih Arsa zaenkrat kaže, da bo teden minil brez padavin, kakšne plohe so možne zgolj danes in pa v četrtek zvečer, ko med vremensko motnjo lahko nastanejo manjše krajevne nevihte.

Razglašena velika požarna ogroženost

Zaradi visokih temperatur pa je Uprava RS za zaščito in reševanje od torka razglasila veliko požarno ogroženost na območju občin Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba.
Na Arsu tako ob teh visokih temperaturah priporočajo, da naj se gibanje na prostem omeji na jutranje in večerne ure.