vestnik

Vsakemu učencu, ki bo v varstvu v šoli, bo ta morala zagotoviti računalnik

M. Ha., 29. 1. 2021
Jure Zauneker/Vestnik.si
Učenci, ki bodo v varstvu v šoli, bodo pouk tako kot njihovi sošolci doma spremljali na daljavo.
Aktualno

Kot smo poročali že včeraj, se bo za učence prve triade v črnih regijah v naslednjem tednu pouk spet preselil iz šole pred domače zaslone. Za učence, kjer sta oba starša zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture ali v vojski, policiji, šolstvu in na področju socialne varnosti, bodo šole zagotovile varstvo. Zanimalo nas je, kako bo to izgleda v praksi.

Vprašanje smo naslovili na ministrstvo za izobraževanje. Odgovorili so nam enako, kot so povedali že včeraj, torej da bodo varstvo na šolah izvajali strokovni delavci, ki niso razredniki in ki ne izvajajo izobraževanja na daljavo s svojim oddelkom. Nujno varstvo se lahko v skladu s Sklepom o nujnih kadrovskih ukrepih za nemoteno izvajanje vzgojno-izobraževalnih zavodov zagotavlja tudi v obliki začasnega in občasnega dela študentov.

V praksi bo nujno varstvo izgledalo tako, kot bi izgledal običajen šolski dan – učenci bodo torej prišli v jutranje varstvo, ostali ves dan v šoli in v podaljšanem bivanju. V tem času bo na njih pazil strokovni delavec, kot je opisano že zgoraj, njihov razrednik pa bo tako za učence, ki bodo doma, kot tiste v šoli izvajal pouk na daljavo. Konkretno to pomeni, da bo šola morala za vse učence, ki bodo v varstvu na šoli, za tisti čas, ko bo npr. razrednik imel Zoom uro, priskrbeti svoj računalnik.

Zanimalo nas je tudi, kakšna je potem pravzaprav razlika, če skupino učencev v šoli zgolj pazimo ali jo poučujemo, glede na to, da so šole oddelke zmanjšale, da učenci sedijo vsak v svoji klopi in upoštevajo vsa priporočila zdravstvene stroke (si torej redno umivajo in razkužujejo roke, pazijo na varnostno razdaljo, učilnice se zračijo ...). Kot so priznali v PR službi ministrstva, razlike pravzaprav ni.

šole koronavirus