vestnik

Nataša Pirc Musar, prva predsednica Slovenije: Potrudila se bom, da bom resnično predsednica vseh

R.Š., 13. 11. 2022
STA
Nataša Pirc Musar je postala prva predsednica v zgodovini Slovenije. Odhajajočega predsednika Boruta Pahorja bo v predsedniški palači zamenjala decembra.
Aktualno

Zmagovalka drugega kroga predsedniških volitev je Nataša Pirc Musar, ki je tako postala prva predsednica v zgodovini države.

Po skorajda vseh preštetih glasovnicah je zmagovalka predsedniških volitev Nataša Pirc Musar, za katero je glasovalo skoraj 54 odstotkov volivk in volivcev, Anžeta Logarja pa je podprlo dobrih 46 odstotko volivcev. Razlika v številu glasov nekaj manj kot 70 tisoč glasov. Udeležba v drugem krogu je bila 53-odstotna, kar je celo višja kot v prvem krogu, ko je svoj glas oddalo 51,07-odstotka volivcev.

Logar tokrat v Pomurju zmagal le v lendavskem okraju


Pirc Musarjeva je zmagala v šestih volilnih enotah, Logar pa je dosegel večino zgolj v dveh - v celjski in v ptujski enoti, katere del je tudi Pomurje.  V Pomurju je Pirc Musarjeva zmagala sicer v štirih od petih okrajev, in sicer v obeh murskosoboških, gornjeradgonskem in v ljutomerskem, Logar pa je odnesel lendavski okraj, kjer je bil najbolj prepričljiv tudi v prvem krogu predsedniških volitev.

Novoizvoljeni predsednici je že čestital premier Robert Golob in tudi odhajajoči predsednik Borut Pahor, ki jo je v torek povabil na pogovor v predsedniško palačo. 

Anže Logar
STA
Poraženi Anže Logar je čestital novoizvoljeni predsednici in k čestitkam Nataši Pirc Musar pozval tudi vse volivce, ki so glas namenili njemu.

Svoji konkurentki v predsedniškem boju je čestital tudi poraženi Logar, ki je v svojem govoru izpostavil sodelovanje in povezovanje ter izrazil pričakovanje, da bo predsednica vseh državljanov. Ob koncu je še dejal, da "ko se zaprejo ena vrata, se odprejo druga" ter, da je to "začetek nečesa velikega". 

Novoizvoljena predsednica je najprej čestitala Logarju, s katerim se je v zadnjih petih mesecih kampanje spoprijateljila in mu namenila nekaj izbranih besed. V nadaljevanju je poudarila, da so ljudje z demokratičn večino povedali, kakšno Slovenijo si želijo. "Ponosno bom vstopila v predsedniško palačo z zaupanjem, ki ste mi ga dali. Potrudila se bom, da bom resnično predsednica vseh," je napovedala in navedla še svojo vizijo Slovenije v prihodnosti. Zahvalila se je tudi vsem, ki so glasovali za njenega protikandidata. "Slovenija ni volilni listič, Slovenija ni politična stranka. Slovenija je en čudovit mozaik različnosti, ki lahko zaživi v vseh svoji lepoti zgolj in izključno takrat, kadar bomo čisto vsi dali maksimalno, kar lahko damo za našo domovino," je še povedala ob zaključku svojega govora ob izvolitvi za predsednico države. 

volitve predsednik nataša-pirc-musar anže-logar
Kaj zdaj berejo drugi