vestnik

Pridobivanje plina v Petišovcih: Vsi glavni igralci so odšli

Majda Horvat, 22. 9. 2020
Majda Horvat
Miha Valentinčič ni več direktor Geoenerga, Colin Hutchinson pa ne družbe Ascent Resources.
Aktualno

Največja neznanka je, kako o možnosti izkoriščanja petišovskega plina razmišlja vlada

Junija smo poročali, da je družba Geoenergo, katere lastnika sta Nafta Lendava in Petrol, napovedala vlogo za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za pospešeno pridobivanje plina na petišovskem plinskem polju, Angleži pa da so omilili grožnjo s tožbo države. Zdaj lahko pišemo o tem, da se državno odvetništvo že ukvarja z odzivom na napovedano tožbo družbe Ascent Resources. Pri projektu izkoriščanja zemeljskega plina v Petišovcih, ki ga ima v rokah angleška družba, oporo pa mu daje Petrol, se torej vlagatelj na novo odloča o nadaljnjih korakih.


Ascent je z objavo na svoji spletni strani pred dnevi obvestil zainteresirano javnost, da so po imenovanju nove vlade v Sloveniji znova preučili strategijo pri projektu črpanja plina v Petišovcih in da ta zajema tudi možnost tožbenega zahtevka. Poročajo tudi, da zaradi ovir pri pridobivanju dovoljenj proizvodnja plina v Sloveniji ni stekla tako, kot so pričakovali, kar je vplivalo na manjše količine načrpanega plina, to pa na občuten padec cene delnice. To je privedlo do sprememb pri upravljanju. Kot še sporočajo, je bila z novim odborom sprejeta tudi nova strategija Ascenta, ta pa predvideva vlaganja na področju energetike in izkoriščanja naravnih virov v Karibskem morju, Latinski Ameriki in Evropi. Ascent se je prej posvečal zgolj projektu v Petišovcih, nova strategija pa zajema razpršena vlaganja v nova okolja in nova energetska področja. Po teh napovedih je cena delnice v zadnjih dneh spet občutno poskočila.

9cef6b962a6c07db1eb08bf8a8caf7fd
Majda Horvat
Plinska vrtina na petišovskem plinskem polju.

Kaj te napovedi pomenijo za petišovski projekt? Najprej kadrovske menjave. Julija je direktorski položaj v Ascentu izgubil Colin Hutchinson. Ta je z namenom pridobivanja podpore petišovski projekt vneto predstavljal tudi v slovenskih medijih. Položaj direktorja v Geoenergu je zapustil tudi Miha Valentinčič, prav tako znani obraz iz petišovske plinske zgodbe. Valentinčič je sploh zapustil Petrol, kjer je bil nazadnje direktor za področje digitalizacije. Iz Petrola naj bi odšel tudi Miran Jug, nazadnje član uprave hrvaškega Petrola, pred tem pa direktor v Lendavi v družbi Petrol Geo, naslednici Naftine družbe za geoenergijo.


Bolj kot kadrovske menjave je pozornosti vredno dejstvo, da gre za pomemben preobrat, ki lahko pomeni konec ene od epizod izkoriščanja plina na petišovskem plinskem polju. Kaj bo sledilo? Ključna neznanka je pogled zdajšnje vlade na plinski potencial v tem delu Slovenije. Pomembno je dejstvo, da družbi Geoenergo prihodnje leto poteče podeljena koncesija za izkoriščanje plina. Kako se bo interesni krog izkoriščanja plina sestavil na novo, je vprašanje, na katero še nimamo odgovora.

lendava Geoenergo
Kaj zdaj berejo drugi