vestnik

Vsi nimajo doma, kamor bi se zatekli

Majda Horvat, 6. 4. 2020
Majda Horvat
Delo se je ustavilo tudi v delavnicah VDC. Fotografija Majda Horvat
Aktualno

Stanovalci so ostali v vseh bivalnih enotah – Za njihovo varnost skrbijo zaposleni

Zaradi epidemije so prazne tudi delavnice v vseh enotah Varstveno-delovnega centra (VDC) Murska Sobota, uporabniki pa doma od 13. marca. Toda vsi nimajo možnosti, da bi šli domov, saj je za marsikaterega edini dom bivalna enota.
Stanovalci v bivalnih enotah ostali
V treh bivalnih enotah, v Gornji Radgoni, Lendavi in Ljutomeru, živi 34 stanovalcev in tudi v teh težkih časih, podnevi in ponoči, zanje skrbijo zaposleni v javnem zavodu. To je približno 40 zaposlenih, ki delajo izmenjaje, tehnično osebje pa je doma. »Trije stanovalci so res odšli domov, s tem da smo se s svojci dogovorili, da se ne bodo mogli vrniti, dokler bo epidemija trajala,« je povedala Angela Benko Lang, direktorica VDC Murska Sobota.


Maske naročili sami 
Tudi v njihovem zavodu je delo prilagojeno novim razmeram, o tem, kako jim uspeva premagovati ovire, pa mora vodstvo vsak dan poročati ministrstvu. Prav tako morajo v Ljubljano sporočati, ali imajo dovolj zaščitne opreme in kakšno je počutje ter zdravstveno stanje stanovalcev in zaposlenih. »Zaščitna oprema je zdaj zagotovljena, manjkajo pa nam zaščitne maske, ki bi jih uporabljali, če bi bil kateri od stanovalcev bivalne enote okužen. Te maske smo že naročili pri dobavitelju,« je dejala Benko Langova. So pa pred dnevi od murskosoboškega štaba civilne zaščite prejeli nekaj zaščitnih plaščev. V vsaki bivalni enoti imajo pripravljeno izolirno sobo, sestavili pa so tudi ekipo ljudi, ki bo v primeru okužbe skrbela le za okuženega. In prav to jih tudi nekoliko skrbi, pove Benko Langova, saj ne vedo, ali imajo zaposleni dovolj znanja in veščin, da bi najbolje poskrbeli za bolnega. Stanovalci imajo namreč različne bolezni, nekaj jih je tudi starejših, zato bi okužba z novim virusom lahko zelo prizadela njihovo zdravstveno stanje.
Kako je zdaj pri njih doma


In kako se stanovalci v bivalnih enotah odzivajo na zdajšnje razmere? Zanje so že pred razglasitvijo epidemije pripravili preprosto razlago tega, kakšna bolezen se širi in zakaj je treba biti doma, ter navodila za ravnanje. Zelo pomembno je namreč, da jih nove razmere ne vznemirjajo, da sprejemajo omejitve in se ravnajo po navodilih.
Ob skrbi za stanovalce imajo v mislih tudi uporabnike, ki so doma. »Mi smo prvi, ki smo jim lahko v pomoč,« je poudarila sogovornica. Vodje enot bodo te dni vse poklicale po telefonu in jih povprašale, ali so dobro in ali morda potrebujejo pomoč.
»Zelo hitro se lahko pri kom pojavi potreba po nujnem varstvu,« je poudarila Angela Benko Lang, to pa bi potem najlažje organizirali v ljutomerski enoti. Med trajanjem epidemije namreč novih stanovalcev ne smejo sprejemati v bivalno enoto. Svojci uporabnikov so starejši ljudje in bodo morda potrebovali bolnišnično zdravljenje ali iz drugih razlogov ne bi več mogli poskrbeti za uporabnike.


Kako naprej
Tako kot vsi te dni se tudi zaposleni in uporabniki murskosoboškega VDC sprašujejo, kdaj se bodo lahko vrnili v svoje delavnice. Ker predvidevajo, da bo po epidemiji naročil zunanjih partnerjev manj, se bodo posvetili lastnemu programu izdelkov. Zaposlitev je namreč za uporabnike pomembna, je poudarila sogovornica, saj jim pomeni osebno potrditev, priznanje in tudi zaslužek.

epidemija vdc-murska-sobota Vestnik