vestnik

Predlog za razrešitev ni uspel, Vučko ostaja na čelu Državne volilne komisije

STA, Vestnik, 21. 7. 2022
Primož Lavre
Dušan Vučko dobil zaupnico članov državne volilne komisije.
Aktualno

Državna volilna komisija (DVK) je danes obravnavala predlog za razrešitev direktorja službe DVK Dušana Vučka. Predlog je podal član DVK Drago Zadergal, ki Vučku očita nevestno, nepravilno in malomarno delo. Predlog za razrešitev so na današnji seji s štirimi glasovi proti dvema zavrnili.

Kot so po seji sporočili iz DVK, je Zadergal predlog za razrešitev Vučka utemeljil z navedbami o nevestnem in nepravilnem delu ter zanemarjanju in malomarnem opravljanju dolžnosti pri vodenju službe DVK v več primerih: pri tehničnih nalogah za pravilno objavo začasnih in delnih izidov aprilskih volitev v DZ, pri tisku glasovnic in pri postopku izredne odpovedi javni uslužbenki.

Med razlogi za predlagano razrešitev je navedel tudi dejstvo, da je direktor službe DVK spregledal elektronsko pošto predstavnika kandidatne liste SDS glede postavitve znakov list na glasovnici ter da na sejo DVK ni uvrstil informacije o tem, katere liste kandidatov so bile vložene s podporo podpisov poslank in poslancev.

Po Vučkovih besedah predlog za njegovo razrešitev ni presenečenje, saj da gre za sklepno dejanje vsega, česar je bil kot direktor službe deležen vse od razpisa letošnjih volitev v DZ in tudi že pred tem.



"Gre za posledico dejstva, da svoje delo opravljam zavzeto, strokovno in neodvisno ter vedno podam svoje stališče glede posameznih vprašanj," so povzeli Vučkove besede v sporočilu za javnost. Dodal je, da je bilo za Zadergala in stranko SDS zelo moteče zlasti njegovo stališče o nujnosti spoštovanja zakona glede pluralne sestave volilnih odborov.


Vučko: Izidi volitev dokončni šele s potrditvijo



Vse očitke, navedene v predlogu za razrešitev, je Vučko zanikal. Poudaril je, da je svoje delo vselej opravljal zakonito, strokovno, odgovorno, skrbno in vestno ter poskrbel, da služba zagotavlja ustrezno podporo za delo DVK.

Po njegovih besedah nikakor ne drži, da naj bi povzročil škodo komisiji, ker naj ne bi zagotovil uporabe modula za pravilno ugotovitev poslanskih mandatov, ampak ravno nasprotno. "Če svojega dela ne bi opravljal izjemno skrbno, vestno in odgovorno, bi bili potrjeni napačni mandati, saj zelo verjetno še danes ne bi vedeli, da je pri računalniškem izračunu poslanskih mandatov prišlo do napake," je pojasnil. Po njegovih besedah se je treba zavedati, da so izidi volitev dokončni šele, ko jih DVK potrdi na seji s sprejetjem zapisnika o ugotovitvi izida volitev.


V nadaljevanju je zanikal tudi očitke glede zamude pri pošiljanju volilnega gradiva v tujino. Izrazil je tudi obžalovanje, da pristojno ministrstvo oz. vse vlade od leta 2012 niso pripravile nujne spremembe zakonodaje, s katerimi bi lahko odpravili težave pri pošiljanju volilnega gradiva v tujino in pri upoštevanju glasovnic iz tujine ob ugotavljanju končnega izida volitev, so še navedli v DVK.

Dodali so, da pa je Vučko potrdil, da je ob obilici dela pred volitvami res nehote pozabil na sejo DVK uvrstiti točko o seznanitvi s tem, katere kandidatne liste so podprte s podpisi poslancev (česar zakonodaja sicer ne nalaga), za kar se je tudi opravičil. Vendar pa to ni v ničemer vplivalo na potek volitev ali na možnost kandidiranja na volitvah. Ključno je namreč, da so bile z omenjenimi podatki seznanjene volilne komisije volilnih enot, ki so pristojne za kandidacijski postopek, in torej ni bila nikomur povzročena nikakršna škoda oz. ni bilo nikakršnih posledic.

V zvezi z očitki, ki se nanašajo na izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi javni uslužbenki, je Vučko pojasnil, da je postopal v skladu z zakonodajo. Njegova dolžnost je, kot je dejal, da ob ugotovljenih kršitvah podrejenih ustrezno ukrepa.



Komisija je v nadaljevanju seje sprejela sklep, da v okviru obravnave predloga za razrešitev direktorja službe DVK ne bo opravila razprave o očitkih, ki se nanašajo na odpoved pogodbe o zaposlitvi javni uslužbenki, vključno z vprašanjem oblikovanja pritožbene komisije za delovna razmerja, so še zapisali v sporočilu za javnost.

dvk predlog razrešitev direktor dušan-vučko