vestnik

Vulkanija: Želite doživeti padanje lave sredi Goričkega? 

Tadeja Lepoša, 21. 4. 2018
Tadeja Lepoša
Doživljajski park Vulkanija zdaj ponuja še bolj intenzivna doživetja.
Aktualno

Doživljajski park Vulkanija, ki že pet let s krtkom Olijem na zabaven in poučni način obiskovalce vodi po podzemlju Goričkega, jim omogoča virtualni spust šest kilometrov v notranjost Zemlje in tam v 3D-predstavitvi približa nastanek vesolja, našega planeta in tudi vulkanske izbruhe, od danes ponuja še intenzivnejša doživetja.

Doživljajski park Vulkanija, kjer je pred tremi milijoni let bruhal vulkan, je bogatejši za sodobno opremo, ki omogoča, da doživimo padanje lave in piroplastov v lavini cevi, s čimer bodo obiskovalci lahko še bolj pristno občutili izbruh vulkana. Vulkanija namreč stoji prav na kraterju nekdanjega vulkana, ki je s premerom okrog enega kilometra izoblikoval naselje, na delu kraterja pa stoji tudi eden bolj znanih slovenskih gradov Grad v Gradu na Goričkem.

2c371e5da37db04bc9f741a128642f58
Tadeja Lepoša
Doživljajski park Vulkanija zdaj ponuja še bolj intenzivna doživetja.


Po novem si bodo obiskovalci iz Vulkanije domov lahko odnesli tudi fotografije, saj imajo zdaj tudi fotosistem za fotografiranje obiskovalcev in tiskanje spominskih fotografij, ponosno razlaga direktorica Zavoda za upravljanje kulturne dediščine Grad Danijela Krpič in dodaja, da so ustvarili tudi aplikacijo Oli Vulkan: »Aplikacija je namenjena prikazovanju filmov kamnolomov balzaltnega tufa, v prihodnosti pa še drugih vsebin, ki jih bomo razvijali. Nabavili smo tudi deset vitrin za zbirko kamnin v Geološkem muzeju. Sicer pa bo zavod v okviru projekta pridobil tudi opremo za izvajanje geoloških delavnic kamnolomov, ki jih bomo uporabljali za delavnice pri šolskih skupinah,« razloži Krpičeva.

881b435c9d08607f2b5a6ccf6aa50711
Tadeja Lepoša
Doživljajski park Vulkanija zdaj ponuja še bolj intenzivna doživetja.

Z Olijem po vulkanski pokrajini

Zaključil se je namreč projekt »Z Olijem po vulkanski pokrajini«, v okviru katerega so Zavod za upravljanje kulturne dediščine Grad skupaj s partnerjema Gor turizem d.o.o. in Planinsko društvo Goričko Tromeja izvedli delavnice, predavanja, ekskurzije in pohod ter opremo za dodatno popestritev v vulkanskem podzemlju.



Kot je povedala Krpičeva, so od začetka projekta lani oktobra izvedli številne aktivnosti, v katere so vključevali lokalno prebivalstvo, delavnice s področja izobraževanja, turizma, kulture in varstva narave ter tako omogočili medgeneracijsko sodelovanje in učenje.

02c72d1489907c0651c3ebd5ce5c0281
Tadeja Lepoša
Doživljajski park Vulkanija zdaj ponuja še bolj intenzivna doživetja.

Mobilno informacijskatočkain nov turistični program

Medtem je partner projektu Planinsko društvo Goričko Tromeja pridobil mobilno informacijsko točko za pohodnike z računalniško opremo, prav tako pa opremo za spoznavanje kamnin in opremo za plezanje v gorskem in vulkanskem svetu. Partner Gor turizem d.o.o. pa je v projektu pridobil nov turistični program za spoznavanje vulkanske pokrajine.
Celotni projekt je vreden 86.693 evrov, od tega je 80 odstotkov oziroma slabih 57 tisoč evrov primanknil Evropski sklad za regionalni razvoj. Zavod je vložil dobrih 27 tisoč evrov, partnerja pa 2 tisoč evrov.Novih pridobitev se veseli tudi županja Cvetka Ficko in meni, da bo Vulkanija zdaj postala še bolj zanimiva in prepoznavna, kot je bila do zdaj.

b6968f01c7817254122da954f9564124
Tadeja Lepoša
Doživljajski park Vulkanija zdaj ponuja še bolj intenzivna doživetja.

vulkanija doživljajski park grad na goričkem oli vulkan