vestnik

Vzemite si čas za kulturo

A. Nana Rituper Rodež, 11. 5. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Letošnji Teden ljubiteljske kulture je posvečen folklori.
Aktualno

V Tednu ljubiteljske kulture lahko vsaj za trenutek odložite nakupovalne košare in si ogledate razstavo likovnih del, se namesto hitenja ustavite ob nastopu folklorne skupine ali gledališčnikov 

Dež je preprečil, da bi danes dopoldan v mestnem središču Murske Sobote nastopili glasbeniki Glasbene šole Murska Sobota in da bi se predstavili Puconski vragci iz OŠ Puconci, s čimer bi se naj odprl letošnji Teden ljubiteljske kulture (TLK). So pa zato popoldan v BTC Cityju Murska Sobota odprli razstavo likovnih ustvarjalcev Pomurja, na kateri se s svojimi deli predstavlja šestindvajset ljubiteljskih likovnih umetnic. Ob tej priložnosti so glasbeni program pripravili Matija Horvat in mladi glasebniki.


9ca5b0fd2343890c203a3c690fe4875c
A. Nana Rituper Rodež
Na razstavi v BTC Cityju.


Kot je povedal Aljoša Obal, območna izpostava JSKD Murska Sobota, bodo skušali v soboto dopoldan na ploščadi pred nekdanjim Šopingom od 9. ure naprej vreme ugnati mladi folklorniki in gledališčniki. Če jim bo vreme naklonjeno, bodo nastopili otroška folklorna skupina Bibe iz Vrtca Beltinci, otroci iz Rumene igralnice vrtca Plavček pri OŠ Tišina, gledališka skupina Zgrebaši, otroška folklorna skupina OŠ Grad in dramska skupina Mokoš Bakovci.


Nastopi ljubiteljskih kulturnikov se bodo nadaljevali tudi prihodnji teden, posebno pestro bo v Termah 3000 v Moravskih Toplicah, v torek in v sredo pa bo oprta Galerija Mozaik v središču Murske Sobote, osrednja in zaključna prireditev pa bo prihodnjo soboto, 19. maja, v Gledališču Park.

fa7aa57af989f8e58035d41cb3a88b5d
A. Nana Rituper Rodež
Nastopili so mladi glasbeniki in njihov mentor Matija Horvat.

Teden ljubiteljske kulture, ki je vseslovenski projekt, in se letos obeležuje že peto leto, je bil zasnovan po vzgledu podobnih dogodkov v drugih evropskih državah, da bi ljubiteljski kulturniki in ustvarjalci širši javnosti predstavili svojo dejavnost in ustvarjalnost ter opozorili na pomen ljubiteljske kulture. Od danes pa do 20 maja pa se po vsem slovenskem kulturnem prostoru zvrstilo več kot tisoč različnih dogodkov, letos nekaj več folklornih, saj je letošnji TLK posvečen ravno folklorni dejavnosti, ki je pri nas precej priljubljena, ampak nekoliko zapostavljena. V več kot 500 folklornih skupinah pa je vključenih okoli 10 tisoč članov, plesalcev, glasbenikov in drugih ustvarjalcev.

A. Nana Rituper Rodež
Ljubitejski slikarji se predstavljajo tudi v nakupovalnem središču.
Teden ljubiteljske kulture JSKD Murska Sobota folklora