vestnik

Vzpon Šarca in padec Cerarja

Ines Baler, 3. 6. 2018
Aktualno

Kot kažejo izidi vzporednih volitev, ki jih je do 18. ure spremljala Mediana, bo prag parlamenta prestopilo devet strank.V primerjavi z volitvami iz leta 2014 je tokrat največji padec doživela Stranka modernega centra (takrat Stranka Mira Cerarja), ki je pred štirimi leti dobila 34, 5 % podporo volivcev, tokrat pa po izidih vzporednih volitev, ki jih je do 18. ure spremljala Mediana, slabih 10 %. Kot kaže pa Cerarjev odstop in posledično predčasne volitve stranki niso preveč škodile, saj jim izidi kažejo na 3. mesto.
Tudi tokrat je volivce, kot leta 2014 SMC, prepričala neparlamentarna stranka. Lista Marjana Šarca, ki je prvič kandidirala, je prejela 12, 6 %. Po vzporednih izidih zmagovalka volitev SDS je pred štirimi leti prejela slabih 21 %.
Veliko presenečenje letošnjih volitev je SNS, ki se po sedmih letih vrača v parlament. Desus pa je od leta 2008, odkar je na čelu stranke Karel Erjavec, prejela najslabši izid. Takrat so prepričali 10, 2 %, tokrat 5 %.
V primerjavi s prejšnjimi volitvami je višji odstotek prejel tudi SD, takrat so prejeli slabih 6 %, tokrat 9, 3 %. Vzpon je doživela tudi Levica, ki je letos dobila za več kot 3 % odstotke višjo podporo.
Kaj zdaj berejo drugi