vestnik

Vztrajali so sto dni in izpolnili svoj cilj

Marina Vrbnjak, 11. 12. 2019
Marina Vrbnjak
Bodi nežen, planet ti bo hvaležen
Aktualno

Deset osmošolcev Osnovne šole Gornja Radgona je za sto dni spremenilo navade oblačenja, da bi koristili okolju. Vse od prvega šolskega dne so v šolo prihajali v istih majicah in kavbojkah, na torkov svetovni dan človekovih pravic pa so jih simbolično slekli in pospravili v svoje torbe.

Vzdušje ob 9. uri zjutraj, ko so se še zadnjič zbrali v istih oblačilih, je bilo prav posebno. V učilnici jih je pričakala njihova mentorica Vera Granfol, ki (upravičeno) ni mogla skrivati veselja in ponosa nad svojo projektno ekipo, ki so jo sestavljali Tian, Tia, Zoja, Nina Katarina, Lara, Eva, Julija, Zara, Gal in Alex. Tia je bila tokrat zaradi bolezni odsotna, vsi ostali pa so - po eni strani z vzhičenostjo, po drugi strani pa z novimi življenjskimi spoznanji in nazori - čakali trenutek, ko bodo slekli svoja "odslužena" oblačila. Ob tem pomembnem trenutku se jim je pridružila tudi pomočnica ravnatelja Sonja Muršec, ki jim je čestitala tako za idejo, kot aktivizem. »Odpirali ste nam oči,« je dejala in poudarila, da so s svojim dejanjem močno prispevali k varovanju okolja. »Vem da ste naredili ogromen korak, čeprav je to za vas morda majhen. In vem, da boste delček tega ponesli tudi naprej in želim vam, da spreminjate svet, da bodo generacije za nami imele vsaj takšen planet, kot ste ga imeli vi,« je še dodala. Mentorica je ob tem izrazila hvaležnost vodstvu šole, da so jih pri projektu podprli.

sto-dni, oš-gornja-radgona
Marina Vrbnjak
"Manj je več. Kupujmo preudarno. Imejmo spoštljiv odnos do svojih oblačil,« pravi mentorica Vera Granfol, ki vodi interesno dejavnost Globalni utrip.

sto-dni, oš-gornja-radgona
Marina Vrbnjak
Vse od prvega šolskega dne so v šolo prihajali v istih majicah in kavbojkah.

S svojo akcijo poimenovano Bodi nežen, planet ti bo hvaležen so mladi želeli predvsem opozoriti na posledice, ki jih imata za okolje tekstilna industrija in potrošniška naravnanost. Ideja se je v času poletnih počitnic utrnila učiteljici Veri Granfol, ki se je obrnila na eno izmed učenk, ta pa je idejo ponesla med sošolce. Drugega septembra so jih v šoli pričakale sveže oprane simbolične majice, ki so poleg kavbojk postale njihov razpoznavni znak in stalni spremljevalec naslednjih sto dni. »Zdržali smo,«  je z nasmehom izrekla Granfolova, ki je prav tako aktivno sodelovala v projektu. »Vsa naša dejavnost je usmerjena k temu, da bi bilo čim manj izkoriščanja delavcev v tekstilni industriji po svetu in neverjetnih pritiskov na otroke, ki morajo delati za preživetje,« je poudarila in dodala, da predvsem zaradi pojava hitre mode, ki je cenovno dostopna vsem, proizvajamo ogromno odpada. »Ljudje jih z lahkoto kupujejo, noben pa se ne vpraša, kje na koncu pristanejo odpadki. Želimo opomniti, da je kvaliteta pomembnejša od kvantitete. Manj je več. Kupujmo preudarno. Imejmo spoštljiv odnos do svojih oblačil.«

oš-gornja-radgona, projekt
Marina Vrbnjak
Bodi nežen, planet ti bo hvaležen

Tajna misija

Majhna kriza pri izvajanju projekta se je pojavila po približno treh tednih, a so z medsebojnim spodbujanjem uspeli prebroditi pomisleke. »Na začetku so nas številni na šoli spraševali, zakaj nosimo ista oblačila. Občasno smo bili deležni negativnih komentarjev, a smo jih preslišali,« je zaupala Zoja Bibič. Noben na šoli namreč ni bil seznanjen z vsebino projekta. »Naš dogovor je bil, da se bomo  začeli samo pojavljati. O našem načrtu sprva nisem povedala niti kolektivu,« je ob tem pojasnila mentorica. V vsem tem času so tudi močno poudarjali skrb za higieno, oblačila pa so seveda tudi oprali. »Pri pranju oblačil smo prali s čim manj vode in praška ter brez mehčalca. Dokler nam je bilo vreme naklonjeno, smo jih sušili zunaj.« V vmesnem času so postali precej medijsko prepoznavni, s tem pa počasi podirali dvome o tem, da jim bo uspelo. »Najprej so nam govorili, da ne bomo zdržali sto dni, a zdaj je to za nami. Dokazali smo, da nam ni vseeno, da želimo nekaj spremeniti na tem področju, na problemu hitre mode,« pa je povedal Tian Fras. Na vprašanje, če mu trgovine z nudenji raznih popustov vzbudijo zanimanje pa je suvereno odvrnil »Ne damo se!«.

oš-gornja-radgona, projekt
Marina Vrbnjak
V vmesnem času so postali precej medijsko prepoznavni, s tem pa počasi podirali dvome o tem, da jim bo uspelo.

Kako v prihodnje?

V sklopu interesne dejavnosti Globalni utrip, ki ga vodi Granfolova, bodo nadaljevali z ozaveščanjem. »Vedno in povsod bo naša prednostna naloga skrb za okolje,« je poudarila. Naslednji teden se bodo na povabilo Ministrstva za okolje in prostor odpravili v Ljubljano, prihodnje leto pa bodo obiskali tudi Nemčijo, kjer bodo sovrstnikom predstavili izpeljani projekt.

oš-gornja-radgona planet aktivisti projekt globalni-utrip
Kaj zdaj berejo drugi