vestnik

ZIS Pomurje: Z državnim denarjem do novih raziskovalcev?

Rok Šavel, 6. 6. 2022
Aleš Cipot
Dvorec Rakičan poslej ne bo več le eno od središč družabnega življenja v Pomurju, ampak očitno tudi znanstvenega raziskovanja.
Aktualno

V prvih dveh letih za Znanstveno in inovacijsko središče v Rakičanu 1,6 milijona evra. Nato bo financiranje teklo prek javne agencije, ki jo vodi Mitja Lainščak

Vlada Janeza Janše je, tik preden je začela opravljati samo še tekoče posle, ustanovila Znanstveno in inovacijsko središče (ZIS) Pomurje, ki bo delovalo v Rakičanu. Kot so zapisali na resornem – šolskem – ministrstvu, bo ZIS Pomurje s sistematičnim ustvarjanjem in prenašanjem novega tehnološkega znanja ustvarjalo raziskovalno mrežo in ekosistem novih malih in srednje velikih podjetij, ki bodo visoko inovativna. Temeljila bodo na visoki tehnologiji in bodo temu geografskemu območju dala potrebno stabilnost, kakovostna delovna mesta in ekonomsko blaginjo, temelječo na visoki dodani vrednosti. 

Bližina ZIS Pomurje naj bi omogočala multidisciplinarno povezovanje med različnimi gospodarskimi in negospodarskimi dejavnostmi in s tem ustvarila možnosti za velika, srednje velika in mala podjetja, da v sodelovanju z raziskovalci iz ZIS Pomurje dosežejo inovacijski potencial svojih izdelkov, storitev in procesov ter s tem dvignejo svojo konkurenčnost in dodano vrednost. V obrazložitvi namena ustanovitve novega javnega zavoda so v Janševi vladi še posebej poudarili nadgradnjo raziskovalne dejavnosti soboške bolnišnice kot trenutno najbolj referenčne v Pomurju.

Pobudnik zavoda RIS Dvorec Rakičan

Pobudo za ustanovitev raziskovalnega zavoda je na omenjenem ministrstvu vložil javni zavod v lasti soboške občine – Raziskovalno-izobraževalno središče (RIS) Dvorec Rakičan, pri pripravi gradiva pa je sodeloval takratni državni sekretar na ministrstvu Mitja Slavinec. Kot pravi direktor RIS Dvorec Rakičan Robert Celec, je bil njihov poglavitni razlog, da se tudi v Pomurju doseže raven vlaganj v raziskovalno-razvojno dejavnost, ki bo primerljiva s preostalim delom Slovenije.

robert celec
Aleš Cipot
Robert Celec

»Osnova je, da nam država omogoči raziskovalno znanstveno središče, ki bo v začetku dobilo tudi državno financiranje, da bo lahko privabilo mlade raziskovalce, ki bodo živeli in delali v tem okolju in od tod kandidirali za raziskovalna sredstva na državnem, pa tudi na evropskem nivoju,« pojasnjuje Celec in poudari, da v tem delu Slovenije drugače ne bomo nikoli zmogli kandidirati proti osrednji Sloveniji. »Nekdo mora to presekati in omogočiti tudi raziskovalno-razvojnim institucijam na regijskem nivoju, da dobijo osnovne možnosti.« 



Pomurska regija je po deležu raziskovalcev na zadnjem mestu v državi, po podatkih iz leta 2018 ta v Pomurju znaša borih 0,6 odstotka vseh slovenskih raziskovalcev. Javni zavod, ki ga vodi Celec, ima raziskovalno dejavnost že v svojem imenu, a zaradi pomanjkanja raziskovalcev ni konkurenčen na razpisih – premore le enega doktorja znanosti, to je ravno Celec, ravno tako ni zmožen tega števila okrepiti. »Mi smo se ponudili, ker s tem problemom tudi živimo,« pravi direktor in spomni še na povezavo med večjim vlaganjem v raziskave in razvoj, višjo dodano vrednostjo in s tem večjo kakovostjo življenja v lokalnem okolju.

Varovalka pred Golobovo vlado

Po besedah Celca je projekt podprla Pomurska gospodarska zbornica in tudi zdaj že nekdanji župan mestne občine Aleksander Jevšek, zanika pa, da bi pri ustanovitvi šlo za politične usluge. Ti očitki namreč spremljajo ustanovitev zavoda Rudolfovo, ki ga vodi Borut Rončević, človek blizu stranke SDS. »To ni bila politična zgodba, gre za povsem regijski projekt in za to, da v našo regijo pridobimo raziskovalce. Če nam država v osnovi ne bo pomagala, bomo to težko izpeljali,« zatrjuje Celec in poudari še, da imenovana vršilka dolžnosti ZIS Pomurje Klaudija Sedar gotovo ni politično nastavljen kader.

štefan-küzmič, nouvi-zakon, 250-letnica-nouvega-zakona, simpozij
Damjana Nemeš
Klaudija Sedar

Sedarjeva, ki bo kot vršilka dolžnosti vodila zavod največ eno leto, nato pa bo še nastajajoči upravni odbor prek javnega razpisa izbral direktorja s polnim, petletnim mandatom, in to brez potrebnega soglasja vlade, nam je povedala, da trenutno še potekajo vsi postopki v zvezi z ustanovitvijo zavoda. Tako bo treba najprej konstituirati začasni upravni odbor, znanstveni svet, sprejeti statut in letni program dela ter raziskovalni program in finančni načrt zavoda. Pri imenovanju direktorja in sprejemanju statuta zavodau vlada ne bo imela besede, s čimer je vzpostavljena svojevrstna varovalka pred vplivom vlade Roberta Goloba na delovanje in kadrovanje v ZIS Pomurje.

Zavod bo sicer v prvih dveh letih delovanja iz državnega proračuna prejel skupno 1,6 milijona evrov, nato pa bo v tretjem letu sklenil letno pogodbo o financiranju prek Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS), ki jo v veliki meri po zaslugi Janševe vlade oziroma Mitje Slavinca vodi Mitja Lainščak. Gre za Pomurca, ki je član raziskovalne skupine soboške bolnišnice, zato bržkone pri rezanju kolača raziskovalnega denarja ne bi smelo biti težav.

PAZU kmalu operativen
Nekaj glavnih akterjev iz Znanstvenega in inovacijskega središča (ZIS) Pomurje povezuje tudi Pomurska akademsko-znanstvena unija (PAZU), ki je tik pred vpisom v sodni register. Zakon, ki je zagotovil PAZU sistemsko podlago in državno financiranje v višini 100 tisoč evrov na leto, je sprejel državni zbor še v prejšnjem sklicu na predlog vseh pomurskih poslancev, na eni izmed zadnjih dopisnih sej vlade Janeza Janše pa je zeleno luč ustanovitelja dobil še statut PAZU. Ustanovna skupščina PAZU je bila tako že sklicana in opravljena, predsedstvo pa sestavljajo isti ljudje kot združenje PAZU, ki ga že skoraj 20 let vodi Mitja Slavinec. 

Aleš Cipot
Dvorec Rakičan poslej ne bo več le eno od središč družabnega življenja v Pomurju, ampak očitno tudi znanstvenega raziskovanja.
klaudija-sedar robert-celec ris-dvorec-rakičan PAZU