vestnik

Z dvema odmerkoma cepljenih 20 odstotkov ljudi, dobave cepiv še naprej neredne

Vestnik, 26. 5. 2021
Twitter/Vlada RS
Jelko Kacin
Aktualno

Državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19, je predstavil potek cepljenja v Sloveniji. Pravi, da je cilj države čim večja precepljenost.

S prvim odmerkom je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje cepljenih 635 tisoč odraslih oseb oziroma 36,8 odstotkov. Z dvema odmerkoma je bilo cepljenih 384 tisoč oziroma 20,2 odstotkov oseb. Težave še naprej povzročajo neredne in nezanesljive dobave cepiv. Kacin poudarja, da pri tem pozitivno izstopa le Moderna, njene potrditve dobav so dolgoročne in zanesljive. Vsi ostali dobavitelji so imeli v zadnjem obdobju težave, nekatere napovedi so le za 14 dni vnaprej. 

V petek naj bi v Slovenijo prispela večja količina cepiva AstraZeneca. Ta teden so s tem cepivom cepili le tiste, ki so potrebovali drugi odmerek, prihodnji teden bo AstraZeneca na voljo tudi za prvi odmerek. Posvetovalna skupina je izjemoma dovolila skrajšanje obdobja med prvim in drugim odmerkom omenjenega cepiva, zato se je povečalo tudi povpraševanje. 

V teh dneh je NIJZ na primer cepilnim centrom dostavil manj kot dve tretjini naročenih količin, je še pojasnil Kacin. Veliko povpraševanja pa je za cepivo dobavitelja Janssen, vendar tudi pri tem koordinator poudarja, da so dobave precej manjše kot bi morale biti. 

"Naš cilj ostaja čim večja precepljenost. Sporočam, da bo v juniju na voljo več cepiv, zato se cepilni centri pripravljajo na večji odziv," je povedal in vnovič pozval k prijavi za cepljenje. O številkah, koliko cepiv bomo prihodnji teden dobili, Kacin ni želel govoriti, saj so napovedi kratkoročne. 

Izpostavil pa je še, da cepljenje učinkuje, in da že vsi težko čakamo novo normalnost. 

koronavirus cepljenje jelko-kacin
Kaj zdaj berejo drugi