vestnik

Z enim odmerkom cepljenih 8351 Pomurcev, z dvema 3842

Vestnik, 9. 3. 2021
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali Jelko Kacin, državni sekretar, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19, Nataša Kranjc, v.d. generalne direktorice Direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih, in Fani Al Mansour, predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije in direktorica oz. ravnateljica SIC Ljubljana.

Vladna govorka Maja Bratuša je uvodoma predstavila aktualne informacije o koronavirusu. Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 502,7, v Pomurju 417. Tedenska incidenca na ravni državi znaša 254,8, v pomurski regiji pa 206,3. 

Nataša Kranjc je spomnila, da so se v šolske klopi včeraj po modelu C vrnili še preostali srednješolci, začelo pa se je tudi prednostno cepljenje za zaposlene v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Najprej bodo na vrsti starejši od 50 let, nato pa bodo sledili še ostali. Pozvala je k cepljenju in upoštevanju vseh veljavnih ukrepov ter priporočil, saj si vsi želijo, da ostanejo šole odprte do konca letošnjega leta. 

Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al Mansour je dejala, da so skupaj z ravnatelji pripravili izvedbene načrte, ki se vsak teden menjujejo. Uskladiti je bilo treba pouk športne vzgoje pa tudi izbirne vsebine, ki jih obiskujejo dijaki različnih oddelkov. Sedaj velja, da se izbirne vsebine izvajajo v matičnih oddelkih, pa čeprav le za nekaj dijakov. Pri pouku športne vzgoje morajo dijaki ves čas nositi zaščitne maske. 

Današnji gost na novinarski konferenci je bil tudi Jelko Kacin, ki je predstavil dogovor med NIJZ in farmacevtsko družbo Salus, ki že izvaja pomembne aktivnosti, da bi bili kos obsežnejšemu cepljenju, ki nas čaka v prihodnjih tednih in mesecih. Pogodba, katere naročnik je NIJZ, velja od 1. marca dalje, pogodbena vrednost pa znaša 721.275 evrov. Družba Salus sprejema pošiljke cepiva, jih skladišči, pripravlja in izdaja ter skrbi za prevoz odmerkov cepiv. Kacin dodaja, da bo tak način delovanja omogočil NIJZ, da se osredotoči na drugo delo, da bodo v določenih časovnih intervalih lahko pravočasno dostavljali potrebno število odmerkov. 

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja je še povedal, da nas čakajo nova cepiva. V četrtek se tako pričakuje pozitivna odločitev Evropske agencije za zdravila za korporacijo Johnson&Johnson. Njihovo cepivo je posebno v tem, da je potreben le en odmerek. 

jelko-kacin
STA
Jelko Kacin.

Do konca tega meseca bo Slovenija prejela 282.819 odmerkov, od tega okoli sto tisoč cepiva Pfizer, 30 tisoč Moderne in 153.369 odmerkov cepiva AstraZeneca. Do 12 marca bo po besedah Kacina NIJZ skupaj s Salusom izdal 54.300 odmerkov cepiv, v petek pa bo za nadaljnjo distribucijo pripravljena nova pošiljka AstraZenece, ki se pričakuje v tem tednu. 

Predstavil je tudi podatke o poteku cepljenja v posameznih regijah. V Pomurski regiji je bilo uporabljenih 12.193 odmerkov, z enim je bilo cepljenih 8351 oseb (7,3 %), z dvema pa 3842 (3,4 %).

epidemiološka-slika maja-bratuša jelko-kacin koronavirus epidemija
Kaj zdaj berejo drugi