vestnik

Z milijonsko izgubo na visok položaj

Timotej Milanov, 19. 9. 2018
Timotej Milanov
Funkcija državne sekretarke je naslednja stopnica v karieri Olge Belec. 
Aktualno

Od medicinske sestre, receptorke, animatorke, gostilničarke in direktorice do državne sekretarke v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu – Kaj načrtuje s svojim podjetjem, še ni znano

Nova slovenska vlada je imenovala Olgo Belec za državno sekretarko v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu. Belčeva, javnosti znana kot direktorica Hotela Diana v Murski Soboti, je na zadnjih državnozborskih volitvah kandidirala na listi Stranke Alenke Bratušek. V prvem in drugem murskosoboškem okraju, v katerih je kandidirala, je dobila okoli štiri odstotke glasov.
Letos smo že pisali o nezadovoljstvu zaposlenih v hotelu, ker jim družba dolguje regres za leta 2015, 2016 in 2017. Lani so dosegli dogovor med vodstvom družbe in zaposlenimi, po katerem so jim neizplačani regres začeli izplačevati po delih. Po trditvah nekaterih delavcev se v vodstvu družbe dogovora niso držali dosledno, družbo pa je kaznovala tudi delovna inšpekcija. Letos so družbo obiskali tudi predstavniki Sindikata gostinstva in turizma in se z Belčevo dogovorili, da bodo po izračunu celotnega zneska neizplačanega regresa skupaj naredili načrt, po katerem bi lahko delavcem izplačali dolg. Okoli 40 zaposlenih v hotelu pestijo tudi nizke, v nekaterih primerih minimalne plače, kar so potrdili tudi v sindikatu, med drugim so si nekateri med njimi morali sami kupiti delovne uniforme. V družbi, ki je imela konec lanskega leta milijon evrov bilančne izgube, so si že dlje prizadevali najti strateškega partnerja, kupca za stavbo hotela pa naj bi že našli v ljubljanski družbi Heta Asset Resolution, ki jo je prodajala, a njegovega imena še niso sporočili javnosti.



Kot je mogoče prebrati na strani vladnega urada, je Belčeva pridobila srednješolsko izobrazbo na Srednji zdravstveni šoli Murska Sobota, pozneje pa ob delu diplomirala na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani. Poklicno pot je začela v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, nato se je vrnila v Prekmurje in se v Diani preizkusila v več vlogah. Med letoma 1993 in 2005 je bila receptorka, animatorka, turistična vodnica, nato vodja recepcije, vodja prodaje, predstavnica za odnose z javnostmi in vodja hotela. V vsem tem času je hkrati delala tudi kot napovedovalka na dveh lokalnih komercialnih televizijah. Leta 2005 ji je bilo zaupano vodenje ponovno odprtega gostinskega lokala Lovenjakov dvor v Polani, kjer je dve leti pozneje pomagala odpreti še butični hotel Štrk. Leta 2010 se je vrnila v Hotel Diana, tokrat kot direktorica podjetja, ki ga je leta 2013 tudi odkupila. Je tudi članica upravnega odbora Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije in odbora za turizem pri Pomurski gospodarski zbornici.
Belčeva pojasnjuje, da bo funkcijo državne sekretarke začela opravljati s prvim oktobrom, do takrat bo še naprej vodila Hotel Diana, ime novega direktorja pa bo znano v naslednjem tednu. Še naprej ostaja tudi lastnica podjetja, ki bo po njenih besedah nemoteno delovalo naprej, kot pravi, prodaja podjetja v tem trenutku ni predvidena.

Bernarda B. Peček
Olga Belec bo do konca septembra še opravljala funkcijo direktorice Hotela Diana. 
olga belec