vestnik

Z oživitvijo narave prihajajo alergije

A. Nana Rituper Rodež, 9. 4. 2018
Fotografija nataša Juhnov
Breza navadno cveti v začetku aprila.
Aktualno

Ali že kaj kihate, vas draži v nosu, smrkate ali vas srbijo oči? Če imate te znake, so morda tudi vas že ujele alergije na cvetni prah, ki se spomladi pojavijo sočasno s toplejšim vremenom, ko oživi narava. Cvetenja in brstenja se po dolgi zimi še kako veselimo, povečana vsebnost cvetnega prahu v zraku pa marsikomu povzroča preglavice in nevšečnosti. Bistvena razlike med tem, ali gre za prehlad ali seneni nahod pa je v tem, da simptomi ob prehladu minejo v dveh tednih, seneni nahod pa traja tako dolgo, kot smo izpostavljeni alergenemu cvetnemu prahu.

In kako se lahko alergiki pred cvetnim prahom zaščitijo ali si vsaj olajšajo življenje? Tisti, ki so alergični na pelode, naj raje v času cvetenja določene rastline, ne hodijo na sprehode in se izogibajo gibanju v naravi. Preden stopijo v stanovanje pa se naj preoblečejo, če je mogoče stuširajo in sperejo lase, saj se s tem prepreči, da bi alergene prinašali v stanovanje. Stanovanja naj zračijo ponoči ali zgodaj zjutraj, ko je v zraku manj alergenov. Pozorni pa morajo biti tudi tedaj, ko je vetrovno in suho, pelodov pa je še več, saj jih lahko veter prenese tudi od daleč.



Pomembno je, da v času cvetenja posameznega alergena ne sušimo perila zunaj, pa tudi naši hišni ljubljenčki lahko alergene na svojih kožuhih prenesejo v stanovanja. Da bi se čim bolj izognili alergenom, ki nam povzročajo težave, pa je smiselno spremljati koledar cvetenja, ki ga objavljata Agencija Republike Slovenije za okolje in Monitoring cvetnega prahu na merilni postaji v Lendavi.
Sezona cvetnega prahu v zraku se začne že sredi januarja, ko zacveti leska, zgodaj spomladi zacveti še jelša, v aprilu in maju pa trave … Letos je bila konec marca obremenitev s cvetnim prahom nizka, tudi zaradi dolge zime, izstopala je le obremenitev s cvetnim prahom jelše, sougotovili z meritvami na merilni postaji v Lendavi. Sporočili so še,da se v začetku aprila pričakuje cvetenje breze. Cvetni prah breze pa ima velik alergeni potencial. V zraku pa lahko kmalu pričakujemo tudi cvetni prah vrbe, topola, bresta in cipresovk.

7975667c54b7aaedc31877182ca3f12b
Alergeni cvetni prah lahko v stanovanje prinesejo tudi hišni ljubljenčki. Fotografija Pixabay

Kihanje in smrkanje sta glavni značilnosti alergij. Fotografija Pixabay
alergije cvetni prah pomlad