vestnik

Z razbitjem sivine obogatili podobo kraja

M. Ha., 22. 7. 2022
Maja Hajdinjak
Poslikava škarp v Gornji Radgoni.
Aktualno

Avtorica idejne zasnove Veronika Maruško je poslikave na škarpah načrtovala dolgoročno, zato je izbrala barve, ki bodo s patino bogatile podobo

V Gornji Radgoni so se lotili zanimivega projekta, ki so ga poimenovali Škarpe Gornja Radgona. »Pobudnica za poslikavo obcestnih škarp v Gornji Radgoni je bila direktorica Zavoda Kultprotur Tatjana Kotnik Karba. Hodila je po evropskih mestih in zbirala ideje, kako poslikati škarpe, ne da bi pri tem preveč posegali v urbano okolje in hkrati predstavili znamenitosti občine,« je povedala avtorica idejne zasnove poslikav Veronika Maruško, Radgončanka, ki živi v Ljubljani in je po izobrazbi notranja oblikovalka. Glavni cilj je bil torej, da na nek sodoben način predstavijo znamenitosti Gornje Radgone, da nekdo, ki se pelje mimo, na hitro vidi, kaj vse predstavlja te kraje. Na poslikavah tako lahko vidimo radgonski in negovski grad, Špital, most čez Muro, sivo čapljo, vinograde in še kaj.

škarpe, gornja-radgona, poslikava
Maja Hajdinjak
Poslikava škarp v Gornji Radgoni.

Maruškova se je z idejno zasnovo začela ukvarjati že oktobra, predloge za poslikavo pa je posredovala Občini Gornja Radgona, ki jih je morala odobriti. »Od ideje do realizacije je preteklo kar nekaj časa, saj sem najprej morala preučiti zgodovino občine in nato izbrati osnovne značilnosti.« Maruškovi je pri prvi poslikavi dveh škarp pod cerkvijo na Apaški cesti pomagalo nekaj članov Likovnega društva Gornja Radgona, med njimi tudi predsednica Dana Štrucelj, njena mama. Do občinskega praznika, ki ga v Gornji Radgoni praznujejo prvega oktobra, nameravajo poslikati še ostale škarpe, in sicer še dve škarpi na Apaški cesti pod gradom, škarpo pod Simoničevim/Šlebingerjevim bregom in škarpo na Partizanski cesti nasproti zdravstvenega doma.

»S poslikavami smo želeli razbiti sivino škarp in našemu kraju dodati vrednost. Poslikave sem načrtovala dolgoročno, zato nisem izbrala kakšnih belih in močno pisanih barv, ampak naravne tone, ki ne posegajo preveč v okolje, ob tem pa se bodo škarpe z leti s patino bogatile,« tako Maruškova, ki dodaja, da že dobivajo ideje, kje bi še lahko polepšali kakšno škarpo.

škarpe-gornja-radgona gornja-radgona škarpe poslikave likovno-društvo-gornja-radgona