vestnik

V urgentnem centru so jo odslovili, v zdravstveni dom je prišla že z modrimi ustnicami

D. N., 7. 2. 2022
Marina Vrbnjak
»Rada bi samo izvedela, zakaj moje hčerke na urgenci niso poslali do zdravnika, čeprav je komaj dihala,« svojo pripoved začne mama 19-letnice iz okolice Murske Sobote, ki je zaradi težav z dihanjem 17. januarja poiskala zdravniško pomoč v urgentnem centru Splošne bolnišnice (SB) Murska Sobota.
Aktualno

Mlado bolnico z astmo iz urgentnega centra napotili v zdravstveni dom, od tam pa so jo, priklopljeno na kisik, poslali nazaj v nujno oskrbo

»Rada bi samo izvedela, zakaj moje hčerke na urgenci niso poslali do zdravnika, čeprav je komaj dihala,« svojo pripoved začne mama 19-letnice iz okolice Murske Sobote, ki je zaradi težav z dihanjem 17. januarja poiskala zdravniško pomoč v urgentnem centru Splošne bolnišnice (SB) Murska Sobota. Za javno obrazložitev hčerkinega primera se je odločila, da bi se v prihodnje izognili podobnim zapletom.

Dekle je astmatičarka, ki sicer že dve leti zaradi te bolezni ni imela zdravstvenih težav. »Sedaj je žal zbolela za neko bakterijo, pri njej pa vsako obolenje lahko povzroči težave z dihanjem. Tako je bilo tudi ta ponedeljek. Takoj, ko je vstala, sva šli k njeni pediatrinji, kjer je dobila inhalacijo s kisikom, zdravnica pa naju je z napotnico napotila na urgenco v bolnišnico. Hčerko sem odložila pred urgentnim centrom in odšla parkirat. V tem času je hčerka šla do vstopnega okenca, kjer je sestri izročila napotnico in druge papirje od zdravnice, sama pa je dobila obrazec o covidu, ki ga je morala izpolniti. V tem času sem že prišla do urgence, hčerka je prišla ven in mi rekla, da jo je medicinska sestra poslala v soboški zdravstveni dom k pulmologu,« pripoveduje mama dekleta, ki je potrebovalo zdravniško pomoč.

43149fd07e570cce51324012a40f1f45
Nataša Juhnov
Medicinska sestra v pulmološki ambulanti je presodila, da je dekle v slabem stanju, in je poklicala reševalno vozilo, ki je bolnico odpeljalo nazaj v bolnišnico.

Nemudoma sta se odpravili v Zdravstveni dom (ZD) Murska Sobota, kjer je naša sogovornica hčerko odložila pred vhodom in poiskala parkirno mesto. Devetnajstletnica je v tem času v ambulanti pri pulmologu pokazala vso prineseno dokumentacijo. Po besedah direktorice ZD Murska Sobota Edith Žižek Sapač je nato medicinska sestra v pulmološki ambulanti presodila, da je dekle v slabem stanju, in je poklicala reševalno vozilo, ki je bolnico odpeljalo nazaj v bolnišnico.

Ogorčena mati pove, da je njena hčerka medtem imela že vsa modra usta, zato so jo v reševalnem vozilu priklopili na kisik do prihoda v bolnišnico.

Tam so jo sprejeli in jo namestili v sivo cono na covidnem oddelku, kjer so ji opravili tudi test na koronavirus, izvid je bil negativen. »Še isti dan so jo premestili na pljučni oddelek, kjer je ostala do srede, ko je lahko šla domov. Hvala bogu se je vse dobro končalo, me pa res jezi to, da je prvič, ko sva prišli na urgenco, niso niti pošteno obravnavali. Očitno niso pogledali niti vseh papirjev njene osebne zdravnice, ampak so jo kar odslovili in napotili v zdravstveni dom. Če že na urgenci niso zmogli, pa imajo zdravnike na pljučnem oddelku, kjer bi jo lahko oskrbeli,« je še vedno pretresena mama mlade bolnice.

sbms, daniel-grabar
Arhiv bolnišnice
Direktor splošne bolnišnice Murska Sobota napako priznava in obžaluje.

Grabar: Veseli smo, da ni prišlo do hujše okvare

Direktorja SB Murska Sobota Daniela Grabarja smo soočili z informacijami o domnevno pomanjkljivi obravnavi bolnice v njihovem urgentnem centru. »Gospa se je s hčerko res oglasila pri nas. Ker je bilo stanje deklice po oceni medicinske sestre takrat sorazmerno zadovoljivo, torej takrat ni bilo hude dihalne stiske, prav tako je bil na napotnici napisan pregled pri pulmologu, je sestra svetovala pregled v zdravstvenem domu, kjer pa so ocenili, da je stanje resno in so jo z rešilcem pripeljali nazaj k nam. Klasičen postopek obravnave je bil podaljšan, ampak izključno zaradi tega, ker stanje deklice ob prihodu v bolnišnico ni bilo tako slabo, da bi zahtevalo takojšnjo nujno intervencijo,« je za Vestnik odgovoril Grabar.

Dodal je, da je bilo osebje zaradi števila pacientov na urgentnem oddelku v stiski, ker pa so želeli za dekle najugodnejšo in najhitrejšo obravnavo, so ji svetovali obisk pulmologa v ZD Murska Sobota. »Ob prvem obisku pri nas so deklici izmerili tudi nasičenost krvi s kisikom oziroma saturacijo, ki sicer ni bila odlična, je pa bila zadovoljiva. Postopek obravnave je res bil podaljšan, ko pogledam nazaj, po nepotrebnem. Res bi jo lahko zadržali že pri prvem pregledu, vendar smo, kot že rečeno, ob obremenitvi v urgenci skušali najti najboljšo rešitev za dekle. Hudo nam je, da je prišlo do tega, obžalujemo, da zadeve nismo takoj ustrezno rešili. Naknadno smo poskrbeli za to in veseli smo, da ni prišlo do hujše okvare. Vsekakor pa bi deklica takoj ostala pri nas, če bi bilo stanje tako zelo hudo že ob prvem obisku,« nam je še razložil Daniel Grabar.

urgenca dihanje zdravstveni-dom-murska-sobota
Kaj zdaj berejo drugi