vestnik

Z virusom želimo živeti, podjetja se morajo prilagoditi novim razmeram

Vestnik, 15. 9. 2020
Profimedia
V Sloveniji imamo tri žarišča - Dom Danice Vogrinec v Mariboru, Pivko in Osnovno šolo Braslovče.
Aktualno

V Sloveniji se razmere, povezane s koronavirusom, ne izboljšujejo. Trenutno situacijo je danes predstavil vladni govorec.

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci povedal, da virus še naprej ostaja razpršen po celotni državi in se širi po lokalnih prenosih, precejšen del okuženih pa ne ve, kje so se okužili. Glavni vir prenosa okužb še naprej ostajajo zabave, pikniki, obletnice, pa tudi pogrebi. Zdravstveni inšpektorat še naprej preverja upoštevanje nošenja mask v zaprtih prostorih. Do danes so tako obiskali 1093 objektov, samo včeraj so bili v 98 različnih objektih. Obiskali so 46 gostinskih lokalov, 48 trgovin in štiri prireditve. Pri tem so izdali dva plačilna naloga zaradi nenošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, in sicer zaposlenim v gostinstvu. 

Kacin poudarja, da bo vlada še naprej naredila vse, da se življenje v Sloveniji ne bo ustavilo. Še naprej cilj ostaja ta, da učenci pouk nadaljujejo v šolah, več pa je treba narediti tudi v gospodarstvu. To se mora prilagoditi novim razmeram, pravi Kacin in dodaja, naj svojim zaposlenim merijo temperaturo, da bi zaznali in preprečili vnos virusa v sam delovni proces. 

Jelko Kacin
STA
Jelko Kacin

Urška Blaznik iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je danes sporočila, da so že spomladi pripravili priporočila za številne dejavnosti, kljub vsemu pa je bila takrat situacija drugačna, saj smo se virusu z zaprtjem zavodov in institucij umaknili. Sedaj temu ni tako, saj se moramo truditi z virusom živeti in biti od njega pametnejši. Blaznikova je še povedala, da NIJZ težko pripravi enotna priporočila za podjetja, saj so delovna okolja drugačna. Kljub vsemu pa izpostavi, da naj se delo skupaj z zaposlenimi organizira tako, da bo druženja čim manj, da se bo zagotavljala varnostna razdalja, se bo spodbujalo umivanje in razkuževanje rok, sestanki lahko potekajo tudi na prostem ali na daljavo... Ob tem zatrdi še, da moramo ostati odgovorni in vedeti, s kom se družimo. 

koronavirus slovenija jelko-kacin nijz
Kaj zdaj berejo drugi