vestnik

Z vodo ravnajmo varčno, iz hidrantov je ne odvzemajmo

Vestnik, 2. 7. 2021
Nataša Juhnov
Hidranti v javnem vodovodnem omrežju so namenjeni zagotavljanju požarne varnosti, zato morajo biti vedno dostopni in v brezhibnem stanju.
Aktualno

Iz Javnega podjetja Vodovod sistema B ob višjih poletnih temperaturah pozivajo k varčnemu ravnanju z vodo. Obenem opozarjajo na kršitve, na nedovoljene odvzeme vode iz hidrantov, ki se v tem obdobju vsako leto močno povečajo. Pri tem gre predvsem za polnjenje individualnih bazenov in zalivanje.

Poudarjajo, da so hidranti v javnem vodovodnem omrežju namenjeni zagotavljanju požarne varnosti, zato morajo biti vedno dostopni in v brezhibnem stanju. "Brez soglasja upravljavca se sme voda iz hidranta uporabiti zgolj za gašenje požarov in odpravljanja posledic elementarnih nesreč. Nenadzorovan odvzem pitne vode iz omrežja namreč lahko povzorči prekinitve dobave pitne vode, motnost, pitne vode, nihanje tlaka v omrežju, vodni udar, poškodbo hidranta in podobno," pojasnjujejo v javnem podjetju. 

V obvestilu so še dodali, da je odvzem pitne vode za polnjenje bazenov in zalivanje dovoljen le preko internega vodovodnega sistema. Morebitne kršitve lahko občani prijavijo na telefonsko številko 086-820-1841, na elektronski naslov info@vodovod-b.si ali neposredno pristojni komunalni inšpekciji. 

vodovod-sistema-b voda hidranti