vestnik

Z vodstvom sindikata čezmejnih delavcev se je sestal tudi Zrim. Bo koalicija le rešila problematiko več tisoč Pomurcev?

Rok Šavel, 9. 9. 2022
Rok Šavel
Pomurski poslanec Damijan Zrim se je sestal z vodstvom Sindikata delavcev migrantov Slovenije.
Aktualno

Predlog sprememb zakona o dohodnini, ki so ga pripravili v sindikatu, je trenutno v medkoalicijskem usklajevanju.

Pred dnevi se je v poslanski pisarni Socialnih demokratov v Murski Soboti z vodstvom Sindikata delavcev migrantov Slovenije sestal pomurski poslanec Damijan Zrima. Govora je bilo o reševanju dolgoletne problematike več deset tisoč delavcev migrantov, ki si kruh služijo v sosednjih državah, saj ti po njihovem mnenju neupravičeno plačujejo visoko doplačilo dohodnine in niso v enakem položaju kot ostali delavci. V sindikatu so v ta namen pripravili predlog sprememb zakona o dohodnini, ki predvideva spremembo 45. člena na način, da pride do dejansko dohodkovne izenačitve čezmejnih in domačih delavcev. Sprememba bi privedla do tega, da bi se pri vseh delavcih davčno priznana povrnitev stroškov prehrane med delom in prevoza na in z dela upoštevala v celotnem znesku. Torej uvedba sistema, ki velja sedaj le za domače delavce bi veljala za vse delavce - davčne zavezance v Republiki Sloveniji - ne glede na sedež njihovega delodajalca, pri katerem prejemajo dohodek iz zaposlitve., s čimer bi bilo čezmejnim delavcem omogočeno, da se jim stroške prizna v neto znesku. To bi po mnenju predsednika sindikata Maria Fekonje in podpredsednika Martina Ivca praktično rešilo problematiko 99-odstotkov čezmejnih delavcev.

damijan-zrim, sindikat-delavcev-migrantov-slovenije
Rok Šavel
Pomurski poslanec Damijan Zrim se je sestal z vodstvom Sindikata delavcev migrantov Slovenije.

Sprejem predlagane spremembe zakona sicer ne predvideva porabe proračunskih sredstev, bi pa po ocenah sindikata povzročil zmanjšanje prilivov v državni proračun v znesku 30 milijonov evrov iz naslova vplačana dohodnine s strani čezmejnih delavcev. Bi pa, kot poudarjajo v sindikatu, enakopravno razporejeno davčno breme imelo na srednji rok pozitiven učinek tako na državno blagajno, kot tudi na splošni življenjski standard prebivalstva, ki se zagotavlja iz državnega proračuna.





V SD bi zakon podprli, kaj pa ostali?

Predlagani zakon je trenutno v rokah koalicijske SD in v usklajevanju z ostalimi koalicijskimi partnerji. Naj spomnimo, da so se že junija, kmalu po sestavi vlade Roberta Goloba, s sindikatom čezmejnih delavcev sestali tudi poslanci največje vladne stranke Gibanja Svoboda. Ali se bo našlo dovolj politične volje za rešitev problematike delavcev migrantov, ki k temu pozivajo vsakokratno vlado in poslance, bo tako kmalu jasno. S strani sogovornikov je slišati, da bi za podporo najtežje prepričali Levico, dodatne glasove pa bi lahko prispevali tudi pomurski poslanci iz opozicijskih vrst.

damijan-zrim sindikat-delavcev-migrantov-slovenije čezmejni-delavci predlog-zakona mario-fekonja martin-ivec