vestnik

Z zasteklitvijo lahko privarčujete denar. Preverite, kako!

Vsebino omogoča Spletnik, 1. 2. 2023
Arhiv naročnika
Z zasteklitvijo lahko privarčujete denar.
Aktualno

Cene energije letijo v nebo, zato v gospodinjstvih vse bolj razmišljamo o tem, kako lahko prihranimo.

Ena izmed rešitev je zasteklitev balkona ali terase, k ima številne prednosti. Poleg tega da nam poveča bivalni prostor in ga naredi uporabnega tudi v mrzlih dneh, lahko z zasteklitvijo tudi prihranimo. Poglejmo, kako.

Zasteklitve se lahko lotimo na dva načina. Prvi je zasteklitev cele stene, drugi pa je delna zasteklitev. Prva daje prostoru odprt moderen videz in ga povezuje z naravo. Največji prednosti sta seveda razgled in obilica naravne svetlobe.

drsna-zasteklitev-terase
Arhiv naročnika
Drsna zasteklitev terase.

Paziti pa je treba na to, kam je stena obrnjena, saj z zasteklitvijo cele stene izgubimo nekaj zasebnosti.

Zasebnost pa lahko ohranjamo z delnimi zasteklitvami, kjer obdržimo ograje balkonov in druge zidove in zasteklimo le del nad njimi. Druga rešitev za ohranjanje zasebnosti so barvna stekla, folije, poslikava stekel ali senčila.

Pri obeh pa velja razmislek o tem, kako se stekla odpirajo in kako bomo steklo čistili.

Prednosti zasteklitve balkona ali terase

V nadaljevanju bomo predstavili nekaj glavnih prednosti, ki jih prinaša namestitev zasteklitve balkonov ali teras.

Več življenjskega prostora

Terase in balkoni dobivajo vse večjo vrednost, saj nekaterim predstavljajo edini stik z naravo v domačem okolju.



Medtem ko je posedanje na njih prijetno v toplejših mesecih, pozimi ti prostori samevajo. Z zasteklitvijo dobimo prijeten kotiček za druženje tudi pozimi, saj se temperature v zastekljenem objektu v sončnem dnevu dvignejo na prijetnih 20 stopinj (če je zasteklitev na sončni strani pa tudi čez 30 stopinj).

Zastekljene površine so velikokrat podaljški dnevnih sob in kuhinj, ki dajejo več bivalnega prostora in udobja.

Zaščita rastlin čez celo leto - zimski vrt

Ljubitelji zelenja lahko zastekljen vrt ali teraso uporabljajo kot celoletni zeleni zimski vrt, v katerem uspešno prezimijo občutljive rastline.

Zimske vrtove pa nekateri uporabljajo tudi za shranjevanje ozimnice ali sušenje perila. Koristi takega prostora so vsekakor velike.

zimski-vrt
Arhiv naročnika
Zimski vrt.

Zaščita pred hrupom

Življenje v mestu je neposredno povezano s hrupom. Balkoni in terase, ki gledajo na živahne ulice, ceste in trge, niso najprijetnejši za bivanje, zato je zasteklitev zanimiva rešitev za ta problem.

Steklo namreč močno zmanjša hrup, saj uspešno duši zvok in s tem ustvarja boljše pogoje za bivanje.

Dodatna zaščita pred vremenom

Dež in sneg lahko na balkonu in terasi povzročata veliko dodatnega dela in celo škodo. Brisanje tal in odmetavanje snega sta lahko preteklost, če prostor zaščitimo s steklom. Tako se izognemo tudi zamakanju, poledici in poškodbam talnih oblog.



Kako torej do prihrankov?

Če pogledamo vse prej naštete prednosti zasteklitve balkonov in teras, lahko vidimo, da iz vsake izhajajo tudi finančne koristi.

Zasteklitev terase poveča bivalni prostor in daje nepremičnini dodatno vrednost, ki jo lahko s pridom unovčimo pri prodaji. Prostor je dandanes draga in cenjena dobrina, še posebej, če govorimo o popularnih lokacijah. Cene nepremičnin so visoke, zato je dobri izkoriščen prostor vsekakor pomemben. Nekaj dodatnih kvadratnih metrov pa lahko občutno poveča znesek, ki ga lahko pričakujemo ob prodaji.

zasteklitev-vrta
Arhiv naročnika
Zasteklitev vrta.

Zasteklitev zimskega vrta prav tako koristna z več vidikov. Zimski vrtovi ustvarjajo idealne pogoje za rastline, zato imamo večje možnosti, da bodo preživele zimo. Tako si lahko omislimo več rastlin, od katerih imamo neposredne koristi. V zimskem vrtu lahko vzgajamo agrume, zelišča in manjše količine zelenjave, kar pomaga našemu letnemu proračunu, ki ga imamo za hrano. Tudi sušenje perila v zastekljenem prostoru pomeni prihranek, saj nam ne bo treba uporabljati sušilnega stroja.

- Nenazadnje pa je treba pogledati še izolacijo, ki jo zasteklitev prinaša. Po izračunih na Finskem, lahko zasteklitev prihrani do 6 % stroškov ogrevanja, ali povedano drugače, kar 200 kWh v primerjavi z nezastekljenim balkonom. Jasno, da so prihranki odvisni tudi od izolacije, vrste ogrevanja in lokacije stanovanja, vendar nam Finski model kaže, da so lahko v mrzlih zimah prihranki precej visoki.

- Zaščita pred hrupom je še en faktor, ki pomaga dvigniti vrednost nepremičnine. Življenje v mestu ima vsekakor veliko prednosti, vendar so pogoji za življenje tudi zaradi hrupa lahko bistveno slabši. Vsekakor je prednost, če v stanovanju ni mogoče slišati avtomobilov, mestnega dogajanja, bližnje tovarne ali železniške proge.


- Če balkon zaščitimo pred vremenskimi pojavi, ravno tako prihranimo. Suh balkon pomeni manj zamakanja, plesni in stroškov, povezanih z vlago. Poledica in dež ne uničujeta talnih oblog in ograj, kar podaljša interval za vzdrževanje in vodi do neposrednih prihrankov.

Zasteklitev balkona ali terase močno poveča naš bivalni prostor in ima še druge prednosti, med katerimi so tudi prihranki.

zasteklitev terasa