vestnik

Z zbornikom so se spomnili njegovih »stopajev«

I. B., 3. 3. 2021
Škofija Murska Sobota
Generalni vikar murskosoboške škofije Lojze Kozar je predstavil zbornik Zadnji stopáj.
Aktualno

Škofija Murska Sobota je ob obletnici rojstva škofa Jožefa Smeja predstavila zbornik o njegovem življenju in delu. Uredil ga je generalni vikar murskosoboške škofije Lojze Kozar, naslovil pa ga je Zadnji stopáj.

Kot je povedal v predstavitvi, se ime zbornika nanaša na to, da je škof ob smrti storil zadnji korak oziroma »stopaj« v večnost, po drugi strani pa tudi na njegovo uredniško delo pri letnem zborniku Stopinje. Zanje je namreč po besedah Kozarja večkrat dejal, da so »stopaji«. 


Škof Jožef Smej je umrl 21. novembra lani, 15. februarja letos pa bi praznoval 99. rojstni dan. Urednik zbornika pravi, da je Smej s svojim globokim duhovnim življenjem, zavzetim škofovskim in duhovniškim delom, ustanovitvijo in urejanjem Stopinj ter vsestransko pisano besedo globoko zaznamoval Prekmurje in ves slovenski prostor.

Jožef Smej, škof
Majda Horvat
Škof Jožef Smej.
Zbornik Zadnji stopáj obsega 126 strani in v besedilih različnih avtorjev predstavi življenje pokojnega škofa iz Bogojine ter njegovo povezanost s Prekmurjem in župnijami murskosoboške škofije. Lojze Kozar pojasnjuje, da so v zborniku besedila 19 župnikov, dveh škofov, kardinala Franca Rodeta, sester klaris, zapise so prispevali tudi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, nadškof msgr. Jean-Marie Speich, ter osem laikov. Župnik v Župniji Bogojina Stanislav Zver pa je avtor škofovega življenjepisa. »Posebno poglavje je posvečeno škofu Smeju kot odličnemu pridigarju. Spoznamo ga še kot urednika in sodelavca Stopinj, sodelavca pri postopku beatifikacije božjega služabnika Danijela Halasa in božjega služabnika Alojzija Kozarja.« »Številni so svoj spomin na škofa Jožefa Smeja pisali v prepričanju, da s tem dodajo kamenček v mozaiku njegove svetosti v upanju, da bo kmalu razglašen za svetnika,« je še dejal Kozar.

Škof Smej je bil v ožjem družinskem krogu pokopan 24. novembra lani na pokopališču v Bogojini, že takrat pa je bilo napovedano, da bo po izboljšanju epidemioloških razmer organizirana posebna spominska slovesnost.

jožef-smej zbornik zadnji-stopaj
Kaj zdaj berejo drugi