vestnik

Za branje je navdušil tudi vnukinjo

Damjana Nemeš, 30. 9. 2022
Damjana Nemeš
Karel Lang iz Serdice prebira Vestnik že od mladih nog. Foto Damjana Nemeš
Aktualno

Karel Lang je na časopis naročen trideset let, prebira pa ga od mladih nog.

Pri Langovih v Serdici so na časopis Vestnik naročeni že več kot sedem desetletij oziroma vse od njegovega nastanka, ko se je še imenoval Pomurski vestnik. Že takrat ga je redno prebiral danes 77-letni Karel Lang, ki je postal naročnik leta 1991, po smrti svojega očeta. Kot pove, se je tednik v vseh teh letih po njegovem mnenju spremenil na boljše, vsebine so bogatejše in bolj raznolike. »Oče je imel naročenih več različnih časopisov, vendar nam vseh ni uspelo prebrati. Le Vestnik se je vseskozi redno prebiral. Žena mi je sicer že dejala, naj prekličem naročnino, saj imam večino novic na spletu, vendar tega ne želim storiti. Še vedno mi je namreč ljubše vzeti časopis v roke in ga prelistati,« pravi Lang, ki zato komaj čaka četrtke, ko nov izvod časopisa prispe v njihov domač poštni nabiralnik. »Potem vzame časopis in se odmakne od vseh. Poleti sedi zunaj in bere, sedaj ko je vreme že nekoliko slabše, pa sedi v hiši in prebira časopis,« je o možu povedala njegova žena Slavica. Tudi sama kdaj pa kdaj vzame časopis v roke in prebere recepte, zdravstvene nasvete, pa tudi predstavitve kmetij in zanimivih posameznikov. »Nimam pa časa, da bi ga v celoti prebrala,« še doda.

Toliko več časa prebiranju posveti Karel, ki časopis najprej prelista, nato pa ga začne brati. »Včasih začnem na prvi strani, včasih pa na zadnji. Rad prebiram lokalne zgodbe, poročila o dogodkih, rad rešujem tudi križanke, redno pa berem tudi Pen. Zelo je zanimiv, všeč mi je, da so v njem predstavljene zgodovinske osebnosti in dogodki, pa tudi potopisi.«

Za branje je Lang navdušil tudi svoja sinova, ki pa časopis sedaj večinoma le še prelistata, saj zaradi služb in drugih obveznosti nimata toliko časa. »Redno pa ga prebira vnukinja, ki je septembra začela obiskovati 2. razred osnovne šole. Že kar nekaj časa tekoče bere, zato Vestnik rada vzame v roke in prebira novice o dogajanju na pomurskih šolah in vrtcih,« je še dejal Karel Lang.

vestnikov-naročnik Vestnik karel-lang