vestnik

Za danes napovedan vrh vročinskega vala, pozno zvečer v Pomurju možne nevihte

STA, 23. 7. 2022
Vanesa Jaušovec
vročina
Aktualno

Vremenoslovci danes pričakujejo vrh tokratnega vročinskega vala v Sloveniji. Temperature se lahko v zahodnem delu države, pa tudi drugod, povzpnejo vse do 39 stopinj Celzija, izključeni pa niso niti julijski temperaturni rekordi. Prve osvežitve bodo na severu Slovenije deležni v noči na nedeljo, vročinski val pa naj bi se končal v torek ali sredo.

Dežurni meteorolog Blaž Šter je povedal, da bo danes zapihal jugozahodnik, ki bo visoke temperature s Primorske razširil tudi v druge dele Slovenije, predvsem osrednji del, Dolenjsko, Belo krajino in dele Štajerske.

Najvišje temperature bodo dosegle okoli 38 stopinj, morda nekje tudi 39, kar bi predvsem v osrednji Sloveniji znal biti tudi julijski vročinski rekord. Najvišja julijska izmerjena temperatura v Ljubljani je sicer 37,6 stopinje, kar bi danes lahko celo presegli, prav tako rekorde pričakujejo v drugih krajih.Na skrajnem severovzhodu se bo popoldne že nekoliko čutil vpliv fronte, ki bo prinesla nevihte, a bo do njih v soboto pozno zvečer in v noči na nedeljo prišlo zgolj na severu države.

V nedeljo je zaradi omenjene vremenske motnje pričakovati nekoliko nižje temperature, z izjemo Primorske, kjer se bo vročina še nadaljevala. Večjo osvežitev in najverjetnejši konec vročinskega vala meteorologi napovedujejo za torek in sredo, ohladitev pa bi lahko prinesla tudi nekaj padavin.