vestnik

Letovanje otrok v Baški: Za nepozabne, a tudi varne počitnice

A. Nana Rituper Rodež, 9. 6. 2021
Arhiv DPM Murska Sobota
Zdravstveno letovanje otrok ni pomembno le za krepitev zdravja, ampak tudi za razvijanje drugih veščin.
Aktualno

Lani je letovanje otrok iz Pomurja v Baški odpadlo zaradi epidemije

Društvo prijateljev mladine Murska Sobota (DPM MS) je povabilo k prijavi otrok in mladostnikov iz Pomurja za zdravstveno letovanje v Mladinskem domu Baška na otoku Krk na Hrvaškem. Letovanja se lahko udeležijo otroci in mladi, stari od 5 do 19 let, ki imajo v zdravstveni dokumentaciji pri izbranem zdravniku od 8. februarja 2020 do 21. januarja 2021 vsaj dva zapisa o bolezni ali hospitalizaciji. Ekonomska cena je 385 evrov, prispevek staršev za enega otroka pa znaša 107,30 evra.

»Poskrbeli bomo, da se letos letovanje, potem ko je lani zaradi epidemije moralo odpasti, v skladu z vsemi pravili in predpisi vendarle izpelje v dobrobit otrok,« nam je povedala Lili Miloševič, predsednica DPM MS. Odločitev so sprejeli, potem ko je tako glede na trenutne epidemične razmere in ugodne trende sklenil tudi strokovni zdravstveni in pedagoški kader. V enem terminu lahko zaradi vseh omejitev odpeljejo največ 105 otrok. Ukrepi se sicer sproščajo v obeh državah, a epidemija še vedno traja, česar se v DPM MS zavedajo, zato predvidevajo različne situacije.

fa2481d3962ec2e98b11df788b5a8db1
Marko V.
Zdravstveno letovanje otrok.

Letovanje bo potekalo v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje Slovenije in Hrvaškega zavoda za javno zdravje. »Poskrbeli bomo, da bo vse v skladu s predpisi in zakoni obeh držav ter da otrokom zagotovimo sproščene in nepozabne, a tudi varne počitnice,« nam je še povedala Miloševičeva. Ena od zadnjih ovir oziroma prizadevanj je, da bi otrokom, ki so na zdravstvenem letovanju, olajšali prehod državne meje in da jim ne bi bilo treba predložiti izvida PCR-testa.

Izvajalec zdravstvenega letovanja za otroke in mladino DPM MS je pogodbo o financiranju z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije podpisal prejšnji teden, zavod je tudi letos za ta namen odobril sredstva za otroke iz vseh štirih upravnih enot v Pomurju. Prva dva termina z odhodom 1. in 11. julija sta, kot običajno, namenjena otrokom iz Murske Sobote, sledi Gornja Radgona z odhodom 21. julija, Ljutomer 31. julija, lendavski otroci pa bi odpotovali 10. avgusta in se 20. vrnili domov. Prijavnico lahko starši oddajo do 14. junija.

Prva dva termina z odhodom 1. in 11. julija sta, kot običajno, namenjena otrokom iz Murske Sobote, sledi Gornja Radgona z odhodom 21. julija in Ljutomer 31. julija, lendavski otroci pa bi odpotovali 10. avgusta in se 20. vrnili domov. Prijavnico lahko starši oddajo do 14. junija.

baška letovanje