vestnik

Za obnovo Hotela Lipa pet milijonov evrov

Majda Horvat, 16. 8. 2020
Nataša Juhnov
Za usposabljanje zaposlenih bodo poskrbeli strokovnjaki iz Švice, od koder prihaja tudi na Nizozemskem rojen poslovnež Dirk Wallenburg, ki bo s svojo ekipo tudi operativno vodil prenovo.
Aktualno

Prenovo bo s svojo ekipo operativno vodil Dirk Wallenburg iz Švice, ki pa ni lastnik Term Lendava.

Hotel Lipa bo po obnovi postal del hotelske verige Arxa Hotels in bo s ponudbo sodil v visok 4-zvezdični standard. Peter Molnar, direktor Term Lendava, v sklopu katerih posluje hotel, je začetek obnove, vredne približno pet milijonov evrov, napovedal za september, končana pa bo aprila oziroma maja. V tem času bodo zaposleni, ki jih novo vodstvo želi imeti predvsem iz bližnjega okolja, deležni tudi usposabljanja, napovedujejo pa tudi možnost novih zaposlitev. S tem in z vključevanjem domače kakovostne lokalne hrane ter pijače v turistično ponudbo želijo, tako Molnar, sodelovati z lokalnim okoljem in podpirati njegov razvoj. 

Turistična ponudba na visoki ravni

Za usposabljanje zaposlenih bodo poskrbeli strokovnjaki iz Švice, od koder prihaja tudi na Nizozemskem rojen poslovnež Dirk Wallenburg, ki bo s svojo ekipo tudi operativno vodil prenovo. Turistična ponudba v Lendavi bo po prenovi na visoki ravni, z njo pa želijo pritegniti predvsem goste iz Nemčije, Avstrije in Švice. Wallenburg torej ni lastnik Term Lendava, kot so mu nekateri pred časom napačno pripisali, ampak je to še vedno madžarski sklad Comitatus energia, ki je Terme Lendava odkupil od Save Turizma. Madžarski lastnik je konec januarja letos tudi imenoval direktorja Petra Molnarja, ki prihaja iz Budimpešte, upravljanje lendavskega turističnega kompleksa pa je nov lastnik prevzel od Save Turizma s 1. julijem. 

Poročali smo že, da ta z nakupom Term Lendava ni prevzel zdravstvene dejavnosti in tudi ne štirih zdravstvenih delavcev, vendar pa bo po zadnjih dogovorih v lokalni skupnosti za to vendarle dal v najem prostore, zdravstveno dejavnost s fizioterapevtskimi storitvami na osnovi sklenjene koncesije pa bo izvajal lendavski zdravstveni dom.


In tudi zadnji odmevnejši posel v slovenskem zasebnem zdravstvu, prodaja Diagnostičnega centra Bled, je povezan z imenom Arx. Arx Equity Partners je naložbeno podjetje s štirimi skladi, ki deluje v srednji Evropi, marca letos pa je objavilo novico, da je končalo vse postopke prodaje Diagnostičnega centra Bled. Tega sta kupili zavarovalnici Sava Re in Triglav, katerih strateška usmeritev je krepitev na področju slovenskega zasebnega trga zdravstvenih storitev. Kot je znano, sta omenjeni zavarovalnici za to ustanovili skupno podjetje ZSTR. Arx je v sporočilu o sklenjenem poslu še zapisal, da so s tem ustvarili visok gotovinski donos in pomembno povečali notranjo stopnjo donosa (IRR).

Ob tem spomnimo, da je Diagnostični center Bled leta 2015 kupilo podjetje Cinxro Holdings s sedežem na Cipru, katerega lastniki so mednarodni vlagatelji. Kmalu se je razkrilo, da za tem nakupom stojita Euromedic in investicijska družba Arx. Euromedic velja za največjega izvajalca diagnostičnih zdravstvenih storitev na Madžarskem, prisoten pa je tudi v številnih evropskih državah. Arx pa je nastopil kot finančni partner, ki je že pred tem sodeloval pri nekaterih naložbenih poslih v Sloveniji. Kot so poročali nekateri mediji, je bil posel nakupa blejskega diagnostičnega centra pred petimi leti vreden približno osem milijonov evrov.

Majda Horvat
Novi lastniki in vlagatelji v lendavski turizem napovedujejo njegov razcvet. Foto Majda Horvat
hotel-lipa prenova peter-molnar