vestnik

Za potrebe vlagateljev nova cesta

M. H., 11. 5. 2021
Majda Horvat
Na fotografiji krožišče pred Turniščem, kjer se bo začela obnova ceste proti Nedelici za potrebe novega dela gospodarske cone. Foto Majda Horvat
Aktualno

Občina je pridobila sredstva iz evropskih skladov za sofinanciranje naložbe

Za potrebe gospodarske cone in tujih vlagateljev, ki napovedujejo postavitev tovarne električnih avtomobilov, je Občina Turnišče objavila razpis za rekonstrukcijo in preplastitev ceste ter kolesarske steze od krožišča pred naseljem Turnišče proti vasi Nedelica v dolžini 577 metrov. V sklopu tega bodo uredili tudi nov priključek z gospodarsko cono. Občina je za ureditev cestne infrastrukture pridobila sofinanciranje – delež evropskih in nacionalnih sredstev znaša 85 odstotkov priznanih stroškov, razliko bo zagotovila sama. Podpis pogodbe z izbranim izvajalcem bo predvidoma konec maja, dela pa bo ta moral dokončati tri meseca po sklenitvi pogodbe.
Naložba občine je povezana z načrti družbe Terramar, ki je julija 2019 kupila od občine 34 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče v gospodarski coni z namenom postavitve tovarne. Načrtovana naložba naj bi bila vredna 14 milijonov evrov, kamniška družba Terramar pa jo bo izvedla skupaj s tujo korporacijo.
Občina je z namenom, da investitorju zagotovi ustrezne razmere za naložbo, maja 2020 sprejela odlok o spremembah podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za to območje, vlagatelj pa mora vlogo za gradbeno dovoljenje vložiti eno leto po spremembi tega prostorskega načrta. Investitor vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja že pripravlja, eno leto po tem, ko bo dovoljenje postalo pravnomočno, pa mora tudi začeti gradnjo.
Bahet Kourajši, prokurist v podjetju Terramar, je ob nakupu zemljišča v Turnišču napovedal, da bo, če šlo vse po načrtu, proizvodnja v novi tovarni stekla leta 2023.

turnišče Terramar