vestnik

Za Rosenbauer iz Gornje Radgone lani rekordno leto

Vestnik, STA, 13. 4. 2021
Nataša Juhnov
Letos bo po napovedih Cvikla promet nekoliko manjši od lanskega, saj so določeni programi zaradi covida-19 osiromašeni.
Aktualno

Za družbo Rosenbauer iz Gornje Radgone, ki je del avstrijske skupine Rosenbauer, največjega proizvajalca gasilske opreme na svetu, je bilo lansko leto rekordno. Kot je povedal direktor Marjan Cvikl, so imeli lani 35 milijonov evrov prometa, kar je devet milijonov več kot leta 2019.

V zadnjih desetih letih imajo konstantno rast, povečali so število zaposlenih, trenutno jih je 150. Večina je domačega kadra iz okolice, veliko med njimi je prostovoljnih gasilcev. Letos bo po napovedih Cvikla promet nekoliko manjši od lanskega, saj so določeni programi zaradi covida-19 osiromašeni. Poleg tega je material vedno dražji, težko je dobiti repromaterial. Vendar na drugi strani pridobivajo druge projekte, tako da so optimistični. "Letošnje leto ne bo tako lepo kot lansko, ampak ne bo slabo. Za leto 2022 pa že vidimo napredek," je dejal direktor.

gornja-radgona, rosenbauer, oprema-za-gasilce, proizvodnja
Nataša Juhnov
Marjan Cvikl
Glavna dejavnost podjetja Rosenbauer je proizvodnja in prodaja gasilskih vozil in opreme. V Gornji Radgoni izdelajo celotno gasilsko vozilo na različnih podvozjih. Ker so del največjega proizvajalca gasilske tehnike na svetu, za hčerinska podjetja po Evropi in svetu dobavljajo določene komponente za gasilska vozila, kot so na primer rezervoarji za vodo, podaljšane kabine in kompletne nadgradnje. Cvikl ob tem pojasnjuje, da so gasilska vozila, v primerjavi z drugimi, zelo specifična. Čeprav so na cesti videti enaka, so med njimi velike razlike. Zato proizvodnja takšnih vozil ne more biti serijska. So ročno izdelana vozila, trenutno jih v Rosenbauerju v Gornji Radgoni izdelajo med 30 in 40 letno.

gornja-radgona, rosenbauer, oprema-za-gasilce, proizvodnja
Nataša Juhnov
Oprema za gasilce Rosenbauer
V podjetju ves čas vlagajo v optimizacijo proizvodnje in infrastrukturo. Lani so za investicije namenili 1,2 milijona in zgradili regalno skladišče na 800 kvadratnih metrih. Letos bodo z vlaganji nadaljevali. Zgraditi nameravajo novo proizvodno halo z jedilnico in garderobami za zaposlene. Naložba je ocenjena na 1,7 milijona, načrtujejo pa, da bodo proizvodnjo v novi hali začeli septembra. Z večjimi proizvodnimi prostori bi se lahko število izdelanih vozil povišalo na 150 letno, kar je tudi cilj podjetja. Še naprej zaposlujejo, iščejo predvsem strokovni kader. So tudi v fazi pridobivanja certifikata Družbeno odgovoren delodajalec. "Naš cilj je poiskati ravnovesje zadovoljstva med kupci, zaposlenimi, lastniki in širšo družbeno skupnostjo."

gornja-radgona, rosenbauer, oprema-za-gasilce, proizvodnja
Nataša Juhnov
Oprema za gasilce Rosenbauer

podjetja poslovanje