vestnik

Za šestnajst projektov pol milijona evropskih sredstev

Vestnik, 13. 2. 2021
Marina Vrbnjak
"Glede na vedno večje povpraševanje po nepovratnih sredstvih za namen investicij v turizem se že veselim naslednjih LAS razpisov in posledično novih idej s strani naših ponudnikov, društev in občin," je povedal Niko Miholič, predsednik LAS Prlekija.
Aktualno

LAS Prlekija izbrala šestnajst novih projektov namenjenih lokalnemu razvoju Prlekije, za katere bo pridobila več kot pol milijona evropskih sredstev.

Zaključil se je večmesečni postopek 5. javnega poziva LAS Prlekija. Med devetnajstimi prijavljenimi vlogami s skupno vrednostjo več kot 1,2 mio evrov je Upravni odbor LAS Prlekija izbral šestnajst projektov, ki bodo deležni sofinanciranja iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) v skupni višini 569.350 tisoč evrov. Najdete jih TUKAJ 

Največ sredstev bo namenjenih bogatenju lokalne turistične ponudbe ter dogodkom in aktivnostim za zdrav življenjski slog. Strategijo LAS Prlekija 2014-2020 izvajajo številni partnerji na območju osmih občin v Prlekiji (Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej).

V pričetku leta 2020 je Prleška razvojna agencija, ki je vodilni partner LAS, objavila 5. javni razpis LAS Prlekija, v katerem je bilo razpisanih 609.894,13 EUR sredstev za sofinanciranje iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). Na javni poziv je LAS Prlekija prejela 19 vlog, Upravni odbor pa je od teh izbral za sofinanciranje 16 projektov.

križevci, križevci-pri-ljutomeru, las-prlekija-nov-razpis
Marina Vrbnjak
"Obdobje prehoda med dvema programskima obdobjema je za nosilce lokalnega razvoja neljubo obdobje suhih krav," pravi Goran Šoster (.na sliki levo) Fotografija je simbolična.

LAS Prlekija bo v tem ukrepu Programa razvoja podeželja pridobila skupno 1,2 milijona evrov iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.  »Projekti, potrjeni v 5. javnem pozivu LAS Prlekija, predstavljajo pozitiven korak naprej k uresničevanju želja našega okolja, in sicer gre za investicije v turistično infrastrukturo ter v turistične in kulturne vsebine. Slednje je namreč ključno, če želimo, da gostje ostanejo še kakšen dan več v Prlekiji in da poleg turizma lahko uživajo tudi v kulturnih vsebinah, ki predstavljajo našo prleško tradicijo, šege in navade ter seveda naše edinstveno narečje. Glede na vedno večje povpraševanje po nepovratnih sredstvih za namen investicij v turizem se že veselim naslednjih LAS razpisov in posledično novih idej s strani naših ponudnikov, društev in občin, « je povedal Niko Miholič, predsednik LAS Prlekija.

»Obdobje prehoda med dvema programskima obdobjema je za nosilce lokalnega razvoja neljubo obdobje suhih krav. Zato s toliko večjim zanosom odpiramo vrata novim 16 projektom, za katere smo pridobili sofinanciranje iz EKSRP. Vsak od teh bo doprinesel nov kamenček v mozaik življenja na desnem bregu Mure,« pa je prepričan Goran Šoster, direktor Prleške razvojne agencije giz, vodilni partner LAS Prlekija.