vestnik

Soboška bolnišnica lani uspešno poslovala. Covidni bolniki trenutno na treh oddelkih

Vestnik, 9. 3. 2021
Arhiv SBMS
Oddelek za intenzivno zdravljenje v Splošni bolnišnici Murska Sobota je pripravljen.
Aktualno

V Splošni bolnišnici (SB) Murska Sobota, ki je bila ena najbolj obremenjenih bolnišnic s covidnimi bolniki v državi, so morali lani zaradi pojava koronavirusne bolezni spremeniti način dela in ustaviti nenujne dejavnosti.

Svet zavoda SB Murska Sobota je na torkovi seji obravnaval lansko poslovanje regijske bolnišnice. Predsednica sveta Suzana Šuklar je pojasnila, da so poročilo z manjšimi pripombami potrdili, vodstvu pa so naložili, da pripravi revizijo poslovanja za lansko leto najpozneje do polletnega poročila, ker je pretekla leta ni bilo, saj so v svetu zavoda tudi novi člani in ker bodo sodelovali z novim vodstvom. 

»Poudariti želim veliko profesionalno in strokovno delo zaposlenih s covidnimi bolniki, saj je delo na teh oddelkih specifično in zelo težavno zaradi zaščitne opreme, še posebno v skafandrih, ki zelo obremenjujejo vsakodnevna, tudi osebna opravila. Da je zdravljenje teh bolnikov res zahtevno, dokazuje tudi visoko ovrednotenje tega dela. Tako kot pri vsaki stvari pa je tudi tu nekaj dobrega, saj v enoti, kjer se zdravijo covidni bolniki, zaradi maksimalne zaščitne opreme, skafandrov, ni prenosov okužbe,« pa je po seji sveta povedal direktor bolnišnice Bojan Korošec.  

bolnica, sbms, župnijska-karitas, gornji-petrovci, markovci
Aleš Cipot
Bojan Korošec

Bolnišnica je imela lani nekaj manj kot 74,5 milijona evrov prihodkov in slabih 71 milijonov evrov odhodkov. Zaradi epidemije covida-19 so zaposlenim plačali dobrih 6,7 milijona evrov dodatkov. Nepokrita kumulativna izguba iz preteklih let je bila konec leta 2020 tako 507 tisoč evrov, ki jo boo skušali s pozitivnim poslovanjem pokrivati v prihodnjih letih. Tudi likvidnostno stanje bolnišnice se je v letu 2020 nekoliko izboljšalo. Na začetku leta so bile zapadle obveznosti do dobaviteljev 4,7 milijona, konec leta pa 4,5 milijona evrov. Bolnišnica plačuje zapadle obveznosti do dobaviteljev z zamudo od 60 do 90 dni.

Med epidemijo so obravnavali le paciente s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, tudi njihovo število so morali zmanjšati zaradi zračenja, razkuževanja, preprečevanja stikov. Čeprav je bila predvidena možnost plačila pri preseganju nekaterih programov, iz omenjenih razlogov tega za razliko od prejšnjih let nismo mogli uresničiti. Kljub temu so uspeli opraviti 127 tisoč ambulantnih pregledov, kar je v primerjavi z letom 2019 81 odstotkov, hospitalizirali pa so 14.400 pacientov, kar je glede na leto prej 82 odstotkov. V septembru 2020 so postali covidna bolnišnica, pri čemer so hitro prilagajali število postelj, saj so v kratkem času zdravili povprečno 150 covidnih bolnikov, od tega na oddelku za intenzivno terapijo povprečno 20. Lani so zdravili 733 bolnikov s covidom-19 na kar sedmih oddelkih in zanje povprečno namenili med 35 in 38 odstotki vseh postelj.

sbms, intentivno-zdravljenje, covid, bolniki, medicinski-ventilator
Arhiv SBMS
Oddelek za intenzivno zdravljenje v Splošni bolnišnici Murska Sobota je pripravljen.

SB Murska Sobota ostaja covidna bolnišnica, trenutno so bolniki nastanjeni na pljučnem oddelku internega oddelka, v prostorih nekdanjega ginekološkega oddelka ter na oddelku za perioperativno medicino. V zadnjem obdobju povprečno dnevno zdravijo med 40 in 50 pacienti, od tega na oddelku za intenzivno terapijo povprečno od 8 do 15 pacientov.

Lani so kupili veliko medicinske opreme, predvsem za zdravljenje covidnih bolnikov, za nova osnovna sredstva so skupno namenili več kot 4,7 milijona evrov, od tega za medicinsko opremo 3,8 milijona. Iz lastnih sredstev so financirali nakup osnovnih sredstev v višini 3,3 milijona, 1,4 milijona je bilo denarja ministrstva za zdravje oziroma evropskega sklada. Med drugim so kupili računalniške programe in opremo, bolniške postelje, operacijsko mizo, aparate za ultrazvočno diagnostiko, ventilatorje, multimodularni diagnostični aparat in prenosni rentgenski aparat ter 25 monitorjev.

Letos se bodo morali ob zagonu redne dejavnosti prilagoditi zdravljenju covidnih bolnikov in necovidni del zaščititi pred rdečim covidnim.

3a3de482894f6e32a5a3d52310e6d50c
Aleš Cipot
SBMS

Sicer pa bodo prednostno vlagali v obnovo dializnega oddelka, jeseni pa negovalnega v zgradbi nekdanjega ginekološkega oddelka, obnovili bomo tudi kletne prostore internega oddelka.

Zadnji dan lanskega nas je bilo v bolnišnici skupaj s pripravniki in specializanti zaposlenih 1.144, kar je za 25 več kot leto prej.

Poročali smo še, da so spremembe pravilnika o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest sprožila ugibanja o tem, ali so prilagojene Bojanu Korošcu, in temu, da ostane še naprej zaposlen v bolnišnici. 

sbms poslovanje
Kaj zdaj berejo drugi