vestnik

Maska je obvezna, šal več ne zadostuje

Vestnik, 10. 12. 2020
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju so sodelovali državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič ter vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec je med slovenskimi občinami z večjim številom okužb izpostavil tudi Mursko Soboto, kjer so včeraj potrdili 21 novih primerov. Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v pomurski regiji pa je 1386. Pomurje je še vedno na drugem mestu med dvanajstimi statističnimi regijami. 

Razmere v bolnišnicah zaenkrat še ne omogočajo sproščanja ukrepov, je povedala Marija Magajne. Dodala je, da je za zaščito ustno-nosnega predela za preprečevanje širjenja okužb obvezna maska, ne zadostuje šal ali karkoli drugega. Primerne so tako kirurške kot pralne maske. Ključno pa je predvsem to, da se maska obrazu prilega, medtem ko se šal ne. Z večjim številom dostopnih testov in dostopnega testiranja se nekoliko spreminja tudi način obveščanja. Večina testiranih je doslej večinoma dobila informacije ali s strani zdravnika ali vstopne točke, v prihodnje bo ta način avtomatiziran preko SMS sporočil, ki jih bo pošiljal NIJZ. Izvide testov pa je možno spremljati tudi preko portala e-zdravje. 

Poudarila je še, da se večina ukrepov ohranja. Kar je pomembno predvsem za zdravstvene delavce, ki so med najbolj obremenjenimi, pa je to, da je bila sprejeta odločitev koriščenja viškov ur in dopustov. "Iščemo možnosti in v naslednjih dneh bo opredeljeno, na kakšen način je to koriščenje možno, ker se zavedamo, da prihaja do preobremenjenosti in nujno potrebujejo primeren počitek, ker te razmere se ne bodo končale jutri ali pojutrišnjem," tako državna sekretarka. 

murska sobota
Adriana Gašpar
V Murski Soboti so včeraj potrdili 21 okužb.

Mateja Ribič je predstavila epidemiološko situacijo v domovih za starejše. Včeraj so ozdraveli 104 stanovalci in 39 zaposlenih, novo okužbo pa so potrdili pri 106 stanovalcih in 68 zaposlenih. V drugem valu je v domovih ozdravelo 4235 stanovalcev in skoraj dva tisoč zaposlenih, je dejala sekretarka. Dodala je še, da hitre teste opravljajo v približno 50 domovih. 

Ministrstvo je tudi objavilo javno povabilo za javna dela v socialno-varstvenih zavodih. Pričakujejo več kot 900 napotitev na ta dela, za to pa bodo namenjeni štirje milijoni. 

koronavirus jelko-kacin
Kaj zdaj berejo drugi