vestnik

V Splošni bolnišnici Murska Sobota poteka gradnja prostorov za dializo

Majda Horvat, 24. 1. 2022
Vanesa Jaušovec
Gradnja novega dializnega oddelka SBMS
Aktualno

Kmalu razpis za obnovo in razširitev negovalnega oddelka, še letos obnova ambulant internega oddelka v kleti

Začela se je ureditev novih prostorov za dializo nad urgentnim centrom SB Murska Sobota. Dela so zagnali zadnje dni decembra in bodo končana do konca tega leta. Predvidena vrednost naložbe je 2,9 milijona evrov, od tega bo 2,7 milijona evrov prispevalo ministrstvo za zdravje, 229 tisoč evrov razlike pa bo zagotovila bolnišnica z lastnimi sredstvi amortizacije. Z novimi prostori se bo povečalo število dializnih mest z zdajšnjih 22 na 31, kar pomeni, da bodo lahko sprejeli vse bolnike, ki potrebujejo dializo, večji bosta tudi kakovost in varnost obravnave dializnih bolnikov.

dializni-oddelek, gradnja, sbms
Vanesa Jaušovec
Gradnja novega dializnega oddelka SBMS


Druga večja naložba, ki jo je vodstvo bolnišnice prav tako napovedalo v prvi polovici lanskega leta, je ureditev in razširitev prostorov stavbe nekdanjega ginekološkega oddelka za potrebe negovalnega oddelka bolnišnice. Razpis za izbiro izvajalca del bo objavljen v prihodnjem tednu ali dveh. Predvidena vrednost naložbe je 8,9 milijona evrov, 5,9 milijona evrov bo sredstev EU, zagotovljenih v okviru operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike (REACT), dva milijona evrov bo prispevalo resorno ministrstvo iz posebnega sklada, kjer bolnišnice zbirajo del sredstev amortizacije, milijon evrov pa bo zagotovila bolnišnica sama. Dvesto tisoč evrov je namenila za pripravo projektov, 700 tisoč evrov pa za nov objekt, kamor se bo preselila tehnično-vzdrževalna služba bolnišnice, ki ima zdaj prostore v stari porodnišnici. Ta gradnja že poteka.
Naložba v obnovo negovalnega oddelka bo večinoma končana do konca tega leta, manjši del v začetku leta 2023.

dializni-oddelek, gradnja, sbms
Vanesa Jaušovec
Gradnja novega dializnega oddelka SBMS


Neakutna bolnišnična obravnava (NBO) obsega pobolnišnično zdravljenje, zdravstveno nego in paliativno oskrbo. Oddelek NBO trenutno deluje v 4. nadstropju kirurškega oddelka in v prvem nadstropju stare porodnišnice, ki pa je zaradi epidemije v celoti namenjena zdravljenju covidnih bolnikov. Na oddelku se bo število postelj povečalo s sedanjih 48 na 72, vsaka soba bo imela svoje sanitarije, oddelek pa bo zgrajen po najsodobnejših standardih.

Tretja naložba zajema obnovo kletnih prostorov internega oddelka s histološkim laboratorijem za oddelek patologije. Ocenjena vrednost naložbe je 2,5 milijona evrov, od tega bo prispevalo ministrstvo 1,9 milijona evrov in bolnišnica 537 tisoč evrov. Projekt je pripravljen in čaka, da bo resorno ministrstvo pripravilo in objavilo razpis. Obnova obsega dobrih tisoč kvadratnih metrov površin v traktu A in B. Trakt A bo namenjen internističnim ambulantam, ki jih bo šest, trakt B pa kardiološkim ambulantam, ki jih bo sedem (EKG, ultrazvok, ergometer, holter, srčna rehabilitacija), histološkemu laboratoriju in znanstvenoraziskovalni dejavnosti.

sbms dializa