vestnik

Začel se je 20. Evropski teden mobilnosti. Soboška in radgonska občina bosta prejeli priznanje za vsakoletno sodelovanje

Vestnik, STA, 16. 9. 2021
Laszlo Ligeti
Začenja se evropski teden mobilnosti.
Aktualno

Začenja se jubilejni 20. Evropski teden mobilnosti, ki letos poteka pod sloganom Živi zdravo. Potuj trajnostno. Evropski teden mobilnosti Evropejce vsako leto poziva k spodbujanju aktivnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje. Letos bo s številnimi aktivnostmi v projektu sodelovalo rekordnih 84 slovenskih občin.

Letošnji teden mobilnosti izpostavlja vpliv epidemije covida-19 na javno življenje in promet v mestih ter pozitiven vpliv trajnostne mobilnosti na naše zdravje, so zapisali na ministrstvu za infrastrukturo. Aktivna mobilnost je v času epidemije po njihovih navedbah pripomogla k krepitvi duševnega in telesnega zdravja. "S tega vidika je bila ta izkušnja tudi priložnost za premislek o tem, v kakšnih mestih si želimo živeti," so zapisali. 

Številna evropska in slovenska mesta so zaprtja in omejitve zaradi obvladovanja epidemije izkoristila za zmanjšanje prometa v mestih. V tem času so, kot so izpostavili na ministrstvu, izvedla trajne ali začasne ukrepe s področja trajnostne mobilnosti, s katerimi so izboljšala kakovost zraka v mestih, zmanjšala gnečo in hrup, izboljšala so infrastrukturo za pešce in kolesarje ter uvedla varnostne ukrepe proti covidu-19 v javnem prevozu. Aktivnosti občin, ki uvajajo trajne spremembe, je pred letošnjim tednom mobilnosti pozdravil tudi infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. "Kakovostne preureditve prometnih površin, ki dajejo prednost ranljivim udeležencem v prometu, kot so pešci in kolesarji, so tiste, ki zares štejejo. To so ukrepi, ki nam omogočajo, da se udobno in varno premikamo na trajnosten način," je sporočil.

l_545470_1
Občina Krško
Evropski teden mobilnosti

Kljub nepredvidljivim okoliščinam in omejitvam zaradi epidemije covida-19 se je pozivu tedna mobilnosti odzvalo rekordnih 84 občin po vsej Sloveniji. Do 22. septembra z različnimi aktivnostmi spodbujale občane in obiskovalce k trajnostnim in aktivnim oblikam mobilnosti. Marsikateri kraji bodo dele svojih središč zaprli za motorni promet in javni prostor namenili najrazličnejšim aktivnostim, na primer že tradicionalnim akcijam Dan brez avtomobila, Park(irni) dan ali Pešbus za aktivno pot v šolo. Pridružile se jim bodo delavnice za šolarje in starejše, promocija aktivnega prihoda v službo, delavnice servisiranja koles, pohodi in kolesarski izleti.

Osrednji dogodek ob 20-letnici Evropskega tedna mobilnosti bo v danes na Ljubljanskem gradu, ko bodo podelili priznanja vsem sedmim občinam, ki letos sodelujejo že dvajsetič. To so mestne občine Celje, Koper, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica in Občina Gornja Radgona.

teden mobilnost
Kaj zdaj berejo drugi