vestnik

Začel se je advent. Kakšen venček ste letos ustvarili?

Vestnik, 28. 11. 2021
Damjana Nemeš
Adventni venec simbolizira začetek adventnega časa.
Aktualno

V katoliški cerkvi se je danes začel advent, ki pomeni čas priprav na božič, začelo pa se tudi novo cerkveno leto. V času adventa cerkve in mize po domovih krasijo adventni venčki, na katerem danes prižigamo prvo svečko. Kakšnega ste letos ustvarili vi?

Adventni čas pomeni neposredno pripravo na božič, začetek novega cerkvenega leta ter priložnost za poglobitev vere. Na največji krščanski praznik se tako pripravljamo z duhovno ter zunanjo pripravo, ki pomeni tudi izdelavo adventnega venčka s štirimi svečami, ki simbolizirajo pričakovanje ali upanje, mir, veselje in ljubezen. Sveče ponazarjajo štiri adventne nedelje. 

advent, adventni-venec, antonija-matuš
Damjana Nemeš
Adventni venec simbolizira začetek adventnega časa.

Liturgični adventni venec mora biti okrogle oblike, saj predstavlja večnost, prav tako mora biti spleten iz zelenih vejic, ki simbolizirajo življenje, sveče pa morajo biti praviloma vijolične barve, saj je to barva spokornosti in posta, pa tudi pričakovanja. Adventni venčki so se v Sloveniji uveljavili v osemdesetih letih 20. stoletja, prevzeli pa smo ga od germanskih narodov. Ravno v Nemčiji se je leta 1838 v domu za revne otroke pojavil prvi adventni venec. 

advent, adventni-venec, antonija-matuš
Damjana Nemeš
Adventni venec simbolizira začetek adventnega časa.

"Jezusovo rojstvo in prazniki, ki mu sledijo so priložnost za poglobitev vere. Veselje ob novorojenem pomeni veselje ob novem življenju in lahko simbolično nagovarja tudi k radosti nad lastnim življenjem," so ob začetku adventa zapisali v Slovenski škofovski konferenci.

advent prva-adventna-nedelja
Kaj zdaj berejo drugi