vestnik

Začenja se predčasno glasovanje. Kje v Pomurju je možno oddati glas?

Vestnik.si, STA, 19. 4. 2022
Nataša Juhnov
Volivcem se za predčasno glasovanje ni treba prijaviti, na volišča morajo prinesti le osebni dokument za identifikacijo.
Aktualno

Prvi volivci danes lahko že glasujejo na predčasnih volitvah v državni zbor. Volivci lahko svoj glas predčasno oddajo do četrtka med 7. in 19. uro. Do srede se je mogoče prijaviti še za nekatere druge posebne oblike glasovanja.

Začelo se je predčasno glasovanje na državnozborskih volitvah, svoj glas je med drugim oddal tudi predsednik republike Borut Pahor, ob tem pa državljane pozval k udeležbi na volitvah. "S svojo odločitvijo, po svoji vesti in prepričanju, si vzemite pravico in neposredno vplivajte na prihodnost naše države," je dejal predsednik republike.

Za predčasno glasovanje je določenih 96 volišč, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij. 

Volišča za predčasno glasovanje v Pomurju: Dvojezična osnovna II Lendava (za občine Črenšovci, Dobrovnik, Kobilje, Lendava, Odranci, Turnišče, Velika Polana), Dom kulture v Ljutomeru (za občine Ljutomer, Križevci, Razkrižje, Veržej), Mestna občina Murska Sobota (za občine Puconci, Rogašovci, Šalovci, Tišina, Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, del občine Moravske Toplice in del Mestne občine Murska Sobota), Mestna občina Murska Sobota (za občine Beltinci, del Mestne občine Murska Sobota, del občine Moravske Toplice), Upravna enota Gornja Radgona (za občine Apače, Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici).

Volivcem se za predčasno glasovanje ni treba prijaviti, na volišča morajo prinesti le osebni dokument za identifikacijo. Prijava pa je potrebna za nekatere druge posebne oblike glasovanja. To med drugim velja za volivce, ki bodo na volilno nedeljo želeli glas oddati zunaj kraja stalnega prebivališča, na t. i. voliščih omnia. Teh bo po državi v nedeljo odprtih 88, volivci pa se morajo za tak način glasovanja prijaviti do srede.

Isti dan se izteče tudi rok, do katerega lahko volivci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli zglasiti na volišču, zahtevajo glasovanje na domu. Tokrat bodo morali za tak način glasovanja priložiti potrdilo oz. obvestilo zdravnika. Volivci, ki bodo na dan volitev zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji, pa potrdila ne potrebujejo, ampak zgolj dokazilo o okužbi oz. odrejeni izolaciji (npr. sms-sporočilo ali potrdilo zVem).

Za tiste, ki se bodo s koronavirusom okužili po 20. aprilu, pa glasovanje na volitvah v DZ ne bo mogoče, saj po pojasnilih Državne volilne komisije zakonodaja tega ne omogoča. Poleg tega se v sredo izteče rok, do katerega morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa bodo na dan volitev v Sloveniji in bi želeli tu oddati svoj glas, to sporočiti Državni volilni komisiji.

Splošno glasovanje bo potekalo v nedeljo, 24. aprila, ko bo imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1400 kandidati z 20 list izberejo novo sestavo državnega zbora. Stranke in liste, ki so se podale v volilno tekmo, imajo sicer za nagovarjanje volivcev čas le še do petka do polnoči, ko se bo volilna kampanja uradno zaključila in bo nastopil volilni molk.