vestnik

Začelo se je predčasno glasovanje. Kje v Pomurju lahko oddate glas do četrtka?

Vestnik.si, STA, 18. 10. 2022
Nataša Juhnov
Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležili volitev predsednika republike, lahko svoj glas na predsedniških volitvah oddajo na predčasnem glasovanju.
Aktualno

Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležili volitev predsednika republike, lahko svoj glas na predsedniških volitvah oddajo na predčasnem glasovanju. To bo potekalo na 96 voliščih po Sloveniji od danes do četrtka, vsak dan med 7. in 19. uro.

Prijava na predčasno glasovanje ni potrebna, volivec pa s seboj na volišču potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Predčasno glasovanje izven okraja stalnega prebivališča ni mogoče, poteka pa na sedežih volišč za predčasno glasovanje, ki so jih v posameznih okrajih določile okrajne volilne komisije.

Volivci bodo tako lahko že v naslednjih dneh svoj glas namenili enemu izmed sedmerice kandidatov, ki se potegujejo za najvišjo funkcijo v državi. Glasuje se tako, da se obkroži številko pred imenom kandidata, ki bodo na glasovnici navedeni v naslednjem vrstnemu redu: Milan Brglez, Anže Logar, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar.


Volilna udeležba na predčasnem glasovanju je bila sicer na dvojih zadnjih predsedniških volitvah relativno nizka. Leta 2017 se je na volišča predčasno odpravilo 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev, leta 2012 pa je svoj glas predčasno oddalo 1,36 odstotka volivcev.

Seznam volišč za predčasno glasovanje v Pomurju: 

- Dom kulture v Ljutomeru (za občane občin Ljutomer, Križevci, Razkrižje, Veržej)

- Mestna občina Murska Sobota 1 (za občane občin Puconci, Rogašovci, Šalovci, Tišina, Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, del Občine Moravske Toplice in del Mestne občine Murska Sobota)

- Mestna občina Murska Sobota 2 (za občane občin Beltinci, del Mestne občine Murska Sobota in del Občine Moravske Toplice)

- Upravna enota Gornja Radgona (za občane občin Apače, Gornja Radgona, Sveti Jurij ob Ščavnici in Radenci)

- prostori bivšega RK Lendava (za občane občin Črenšovci, Dobrovnik, Kobilje, Lendava, Odranci, Turnišče in Velika Polana)

volitve predsednik glasovanje
Kaj zdaj berejo drugi