vestnik

Zadnje nepremičnine Mure v stečaju kupilo podjetje El-eks

Vestnik.si, 4. 1. 2022
Jože Glažar
Zadnje nepremičnine Mure v stečaju kupilo podjetje El-eks.
Aktualno

Kakšen namen ima DUTB, ki se je pred pol leta vpletla v postopek z nakupom delov parcel, po katerih so speljane dostopne poti v notranjost tovarniškega kompleksa?

Pisarniške prostore v objektu EHM ter dele dveh prilegajočih parcel, kar vse se je prodajalo na zadnji dražbi premoženja stečajnega dolžnika Mura, d. d,. je kupilo podjetje El-eks, varne inštalacije, d. o. o. To ima poslovni sedež v Murski Soboti in je v rokah domačih podjetnikov. Informacijo o nakupu nam je potrdil direktor družbe El-eks Dušan Mörec, ki je v podjetju tudi družbenik skupaj s Francem Kusekom in Mihaelom Cigutom.

Okrožno sodišče Murska Sobota je  30. decembra objavilo sklep, s katerim daje soglasje stečajnemu upravitelju Marku Zamanu, da s ponudnikov, ki je uspel na dražbi izvedeni 14. decembra, sklene prodajno pogodbo za prodajane nepremičnine v skupni vrednosti 140 tisoč evrov. Posel še ni pravnomočen, oziroma zdaj še teče 15 dnevni pritožbeni rok.

Ob tem poslu, katerega namen je povsem poslovne narave, pa je vreden večje pozornosti posel, pri katerem je sodelovala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Murskosoboško sodišče je namreč prav tako 30. decembra objavilo sklep, da so izpolnjeni pogoji za vknjižbo lastninske pravice na nepremičninah, za katere je stečajni upravitelj sklenil pogodbo o prodaji že julija 2021. DUTB je namreč za dobrih 51 tisoč evrov kupila dele parcel, po katerih so speljane dovozne poti do objektov v notranjosti tovarniškega kompleksa oziroma predstavljajo travnik, ki objema katerega od njih. Pomenljivo je tudi to, da so bile te nepremičnine izvzete iz celote, ki se je prej kot taka prodajala v stečajnem postopku.

Stečajni upravitelj v svojem rednem poročilu, objavljenem oktobra 2021, navaja, da je bila javna dražba, ki je bila izvedena 6. julija 2021, delno uspešna, saj da je DUTB odkupila del nepremičnin po ceni, ki je dosegla skoraj dvakratnik izklicne cene.

Kaj pravi DUTB? 

Vprašanja v zvezi s prodajo omenjenih nepremičnin smo poslali tako v pisarno stečajnega upravitelja kot tudi na DUTB, od koder smo prejeli odgovor. V njem so zapisali sledeče: "V  splošnem velja, da DUTB v primerih, kjer nastopa kot hipotekarni upnik, sodeluje v prodajnih postopkih v stečajih, če oceni, da bo z ustreznim upravljanjem te nepremičnine lahko sanirala, razvila in ob optimalnih tržnih razmerah iztržila višjo vrednost kot bi bila dosežena v stečaju.

Iz tega razloga je DUTB lani poleti kupila stavbno zemljišče na območju nekdanje Mure in s tem preprečila, da se premoženje ne bi prodalo po ceni, nižji od tržne. DUTB pa ni sodelovala v zadnji dražbi paketa poslovnih prostorov in dostopnih poti, ki jo omenjate, saj ima vpisano hipoteko le na manjšem delu zemljišča."

mura dutb stečajni-postopek prodaja