vestnik

Zaiskrilo se je zaradi zbora občanov

Timotej Milanov, 20. 9. 2017
Nataša Juhnov
Cankovski župan Drago Vogrinčič ima spet nekaj težav z občani, tokrat z Gerlinčani. Sam meni, da gre za linč župana. 
Aktualno

V Gerlincih mimo volje župana sklicali zbor občanov, sledilo je dopisovanje in policijska prijava

V cankovski občini se spet kregajo. Tokrat je zavrelo v vasi Gerlinci. Tamkajšnji krajani so že v začetku maja letos župana Draga Vogrinčiča pozvali, da na podlagi občinskega statuta skliče zbor občanov. Pod poziv sta se podpisala občinska svetnika SMC Franc Čerpnjak in Nastia Flegar. Ker župan tega ni storil, so občani v začetku julija kar sami sklicali občni zbor, česar sicer po statutu občine ne morejo storiti. »Videli smo, da sta bila vodovod in kanalizacija v ostalih delih občine zgrajena slabo, zato smo imenovali odbor, ki bi bdel nad gradnjo, ko bo potekala v Gerlincih,« pravi Čerpnjak. Kot pravi, so edina vas v občini brez vodovoda. »Zato morajo gasilci vsak dan voziti vodo za naše občane.« Na čelo odbora so imenovali Karla Gomboca. Poleg tega so sprejeli še nekaj sklepov, med drugim želijo ohraniti domače vodovode za zalivanje vrtov in potrebe kmetijstva, prav tako želijo, da jih občinska uprava vnaprej obvešča o vseh investicijah. Sprejeli so še sklep, po katerem gospodinjstva, ki ne bodo priklopljena na glavno vodovodno omrežje, zaradi tega naj ne bi imela višjih stroškov. Župan je zaradi tega že junija pred občnim zborom poslal izjavo za javnost, v kateri med drugim trdi, da je njegovo delovanje povsem transparentno in da je vedno na voljo vsem občanom za pojasnila, pobudo za sklic občnega zbora pa označuje za manipulacijo določenega posameznika. Potem, ko so se Gerlinčani kljub temu sestali in izvedli »zbor občanov« ter je zapisnik sestanka prišel v roke županu, je sledil vihar. Občanom Gerlinec je poslal izjavo za javnost, v kateri se je v začetku vprašal: »Kako se ne bojite Boga?« V enajst strani dolgem zapisu odgovarja vsakemu, ki je na zboru občanov izrekel kritiko na račun dela občine, v njihovih besedah pa je prepoznal, kot je zapisal, linč župana.

Župan pisal vaščanom

»Kdaj sem te šikaniral, Grahov Lujzek, nikoli,« sprašuje vaščana Alojza Graha, ki je na zboru občanov poleg tega očitka izrazil še nekatere pomisleke o poteku gradnje vodovoda. Župan pri tem navaja, da si je sam prizadeval za kakovostno izvedbo del in za to, da bi bili tudi Gerlinci vključeni v prvo fazo gradnje pomurskega vodovoda. Nadalje župan v dopisu naslavlja Hajnkovega Franca, gre za Franca Flegarja, ki se je na zboru vprašal, zakaj župan vse vaščane vabi v svojo pisarno, ne pride pa na zbor. Njemu odgovarja, da se ni mogel udeležiti zbora, ki ni bil sklican v skladu s statutom občine. Na zboru občanov so nekaj nelagodja povzročili tudi načrti, da bi občina v središču Gerlinec v okviru projekta turistično-vinskih poti postavila fontano. Vaščani so se spraševali, od kod bo fontana dobivala vodo, Flegar je še povedal, da nočejo, da bi se priklopila na njihov vodovod. »Strinjam se, da če lastniki ne date vode, ne bo mogla delovati. Žalostno pa je, da ko občina na svoji parceli zgradi turistični projekt za razvoj, ne dobi vode …,« odgovarja župan. Tudi krajan Janko Durič je izpostavil slabo izvedena dela pri gradnji vodovoda in da so imeli vaščani Korovec ob razgrnitvi projekta možnost, da vplivajo nanj v skladu s svojimi željami. Župan Duriča oziroma Bohmecovega Janka, kakor je znan v tistih krajih, poziva, naj navede konkretne nepravilnosti pri gradnji, njegove trditve o gradnji v Korovcih pa označuje za veliko kosmato laž.

Lastni vodnjaki ostanejo

Župan je še zapisal, da gradnja vodovoda ne bo vplivala na domače vodovode in vodnjake, za katere sam apelira na vaščane, naj jih čuvajo. »Javno vodo uporabljajte za kuhinjo in kopalnico. Za kmetijske potrebe, polivanje vrtov in pranje avtomobilov pa vodo iz lastnih vodnjakov,« piše župan vaščanom. Na zahtevo, da se jih seznanja z občinskimi investicijami, župan odgovarja, da to počne že danes na terenu in da je vse odločitve potrdil tudi občinski svet. O vaškem gradbeno-strokovnem odboru se župan sprašuje, kako in kakšni podlagi bo ta deloval ter dodaja, da takšnega primera ni v nobeni drugi občini.
Zadeve pa so se očitno zaostrile, saj je bila zoper Čerpnjaka, kot sam pravi, na policiji podana prijava, da naj bi grozil županu, kar pa sam zanika.
Da pa v vasi ni vse slabo, kaže tudi ugotovitev na zboru občanov, kjer je bilo povedano, da so kljub slabemu delovanju gerlinskega vaškega odbora v zadnjih letih uspeli izpeljati nekaj projektov, za največji uspeh štejejo to, da so uspeli dobiti novega zvonarja, ki po mnenju Gerlinčanov svoje delo opravlja več kot odlično.
Vogrinčič cankova Drago Vogrinčič
Kaj zdaj berejo drugi