vestnik

Zakaj Center za socialno delo še vedno deluje na dveh lokacijah?

Majda Horvat, 18. 12. 2018
Nataša Juhnov
Murskosoboški CSD se je septembra preselil v nove prostore, ki pa so premajhni še za delovanje območnega CSD Pomurje. 
Aktualno

Murskosoboški center za socialno delo se je konec septembra preselil v nove prostore, ki jih je za ta namen kot najemodajalka uredila Nova ljubljanska banka (NLB). Na istem poslovnem naslovu, torej na Trgu zmage 7 v Murski Soboti, so oktobra vpisali tudi novoustanovljeni Center za socialno delo (CSD) Pomurje, ki je nastal z reorganizacijo oziroma spojitvijo pomurskih centrov za socialno delo.

Toda že med urejanjem novih prostorov je bilo jasno, da ti ne bodo zadoščali tako za murskosoboško enoto kot za območni CSD in da NLB dodatnih prostorov na tej lokaciji ne more zagotoviti. Ob tem spomnimo, da je med iskanjem primernih prostorov za CSD Murska Sobota te v velikosti 1.400 kvadratnih metrov ponudila v odkup ali najem tudi Pošta Slovenije.



Branko Petovar, direktor CSD Pomurje, je povedal, da je že julija seznanil ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z nastalo situacijo. Predstavil je tudi dve možnosti za rešitev prostorske stiske, da murskosoboški enoti odvzamejo sejno sobo in sobo za stike ali pa da se območni center preseli na drugo lokacijo. Ker bi bilo zmanjšanje prostorov velika izguba za murskosoboški center, ki je po dolgih letih vendar dobil primerne prostore za delo, je bil sprejet predlog, da se CSD Pomurje preseli na drugo lokacijo, in sicer prav tako v prostore NLB na naslovu Slovenska ulica 41


»Če bi bila možnost, bi se vsekakor strinjal, da smo skupaj na isti lokaciji,« je povedal Petovar. CSD Pomurje ima na novi lokaciji, torej v spomeniško zaščitenem objektu nasproti Blagovnice, osem pisarn v skupni velikosti 196 kvadratnih metrov, z uvajanjem novih področij dela pa bo lahko dobil v najem od NLB dve dodatni pisarni.

Visoka najemnina

CSD Pomurje, ki zajema skupne splošne službe in skupne strokovne službe, zdaj zaposluje deset delavcev, ki so bili vsi prej zaposleni v pomurskih centrih za socialno delo. Z njihovo prezaposlitvijo na CSD Pomurje in preselitvijo na novo lokacijo so se izpraznile tudi štiri pisarne murskosoboške enote na Trgu zmage. Te pisarne so zato vrnili NLB in zanje ne plačujejo več najemnine. Ta znaša sedem evrov za kvadratni meter in je višja od najemnine za pisarne na naslovu Slovenska ulica 41


»Prostore v Slovenski ulici smo vzeli v najem za deset let, vendar z možnostjo, da jih zapustimo po preteku enega leta. Nikakor ne vztrajam pri tem, da bi morali ostati ločeni,« je poudaril Petovar.

Zakaj niso šli v nove prostore?

In zakaj se CSD Pomurje ni vselil v izpraznjene, 395 kvadratnih metrov velike prostore nekdanjega murskosoboškega centra, ki so prav tako v Slovenski ulici? Ker je ministrstvo hotelo, da jih CSD Murska Sobota še pred selitvijo proda. Toda dve dražbi, ki ju je ta izvedel, nista pritegnili dražilcev. Na zadnji dražbi so objekt prodajali za 346 tisoč evrov. Ker kupcev ni bilo, sta se ministrstvo in mestna občina dogovorila, da objekt država neodplačno prenese na lokalno skupnost.
Natasa Gider
CSD Pomurje je v najetih prostorih NLB nasproti Blagovnice, stari objekt pa je prazen. 
CENTER ZA SOCIALNO DELO Murska Sobota center za socialno delo Slovenska ulica