vestnik

Zakaj je Magyarjeva kandidatura vprašljiva in kako KUL je Golob?

Rok Šavel, 12. 2. 2022
Nataša Juhnov
Ob izvolitvi Janeza Magyarja, ali kateregakoli drugega aktualnega župana, za poslanca, obstaja nevarnost nadomestnih volitev za župana.
Aktualno

Povežimo Slovenijo in Nova Slovenija sta zapolnila pomurske okraje s poslanskimi kandidati, pri SDS pa lendavski okraj še ni povsem zacementiran.

Pestro dogajanje na političnem parketu se nadaljuje. Robert Golob, predsednik stranke Gibanje Svoboda, in prvaki koalicije KUL, ki združuje SD, LMŠ, Levico in SAB, so se naposled sestali, a ni videti, da bi bilo veliko navdušenja nad tem, da bi se Golob kot peti člen pridružil KUL-u. Kljub temu, da ga je javno podprl tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan. Golob se je celo označil tudi kot alternativa KUL-a. 

tvitzrim
Twitter
Tvit Damijana Zrima, ki ga je nato izbrisal.

Še pred tem je odmeval tvit Damijana Zrima, kandidata za poslanca na listi Socialnih demokratov na Goričkem, ki veliko pove o (ne)zaupanju do nove, v hipu priljubljene, konkurence. Zrim je namreč objavil montažo prvaka LMŠ Marjana Šarca s pričesko Roberta Goloba in ob tem zapisal »Nov obraz, novo razočaranje«. Kot je Zrim pojasnil za naš časopis, je tvit objavil, ker po njegovem mnenju zajame del znanega slovenskega problema, da se zatekamo k vedno novim rešiteljem. 

stranka-sd, kandidati-za-poslance, social-demokrat
Vanesa Jaušovec
Po mnenju Zrima lahko za prihodnost Slovenije poskrbimo samo skupaj, premagati Janšo pa je zgolj prvi korak. Da Slovenijo resnično spremenimo v državo, kjer bodo mladi imeli priložnosti in Goričko ne bo več najmanj razvijo območje, pa bo po njegovem mnenju treba pristopiti k organiziranem reševanju zelo konkretnih problemov.

»Prepričan sem, da moramo za spremembe imeti močno, povezano in organizirano silo, za to pa potrebujemo odlično ekipo in dober program,« je še dodal. Tvit je kasneje izbrisal, saj je, kot pravi, spoznal, da je s tem postavil v neroden položaj Tanjo Fajon in celotno SD. »Za stranko je namreč pomembno, da poveže vse sile za spremembe. Tudi Goloba,« je poudaril. Predsednik strokovnega sveta SD za gospodarstvo Sandi Češko pa je glede Golobovih managerskih uspehov z GEN-I dejal, da je težko ocenjevati dobiček in uspehe monopolnega podjetja. Golob je sicer še pred prevzemom stranke, ko je svoj prihod na politični parket napovedoval z organizacijo javnih tribun, želel javno tribuno organizirati tudi v Murski Soboti, a do tega ni prišlo. V stranki zdaj pravijo, da bodo gotovo prisotni tudi v Pomurju, a načrt obiskov in dogodkov še pripravljajo. 

volitve
Svet 24
Gibanje Svoboda bi po raziskavi Mediane osvojilo 27 poslanskih mest, tri več od drugouvrščene SDS.

Golobovo Gibanje Svoboda bi sicer tudi po najnovejši raziskavi agencije Ninamedia osvojilo največ poslanskih sedežev in prehitelo dosedaj tradicionalno vodilno SDS. Vrednost navedene projekcije pa je pod vprašaj postavil direktor konkurenčne agencije Valicon Andraž Zorko, ki je spomnil na podobne raziskave v preteklosti, ki se niso izkazale kot točne. 

Pomurska imena v Povežimo Slovenijo

Medtem so predsedniki petih strank, Marjan Podobnik (SLS), Andrej Čuš (Zeleni Slovenije), Zdravko Počivalšek (Konkretno), Franc Kangler (NLS) in Andrej Magajna (Nova socialdemokracija), tudi uradno podpisali pogodbo o skupni listi na volitvah. Po naših informacijah bodo v Pomurju na listi gibanja Povežimo Slovenijo nastopili: Mitja Slavinec, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki bo kandidiral v osrednjem murskosoboškem okraju, Franc Küčan, kmečki aktivist in podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije, ki bo glasove nabiral na Goričkem, Marko Balažic, politični analitik in tudi uradni govornik gibanja, ki bo nastopil v lendavskem volilnem okraju, Mojca Marovič, zaposlena v radenski občinski upravi, ki se bo za preboj v državni zbor borila v gornjeradgonskem okraju, in Tomislav Nemec, direktor Doma starejših Ljutomer, ki bo skušal prepričati volivce v ljutomerskem okraju.

povežimo-slovenijo
Milan Skledar
Po naših informacijah bodo v Pomurju na listi gibanja Povežimo Slovenijo nastopili: Mitja Slavinec, Franc Küčan, Marko Balažic, Mojca Marovič in Tomislav Nemec. Foto Milan Skledar



Županske dileme

Že dolgo so znani kandidati vladajoče SDS v Pomurju, v stranki pa naj ne bi bili preveč naklonjeni, da bi se v volilni boj odpravili aktualni župani, kar postavlja pod vprašaj kandidaturo Janeza Magyarja, župana lendavske občine. »Liste sicer še niso potrjene, a za zdaj sem kandidat SDS za lendavski volilni okraj,« nam je povedal Magyar. SDS glavobol povzroča vprašanje, ali bi z njegovo izvolitvijo za poslanca moralo v Lendavi priti do nadomestnih volitev župana.

»V tem primeru bomo premislili, jaz pa bom spoštoval odločitev stranke,« pravi Magyar, ki meni, da je nekoliko neodgovorno od predsednika države Boruta Pahorja, da volitve ravno zaradi tovrstne problematike ne razpiše vsaj kakšen mesec pozneje. Državnozborske volitve bodo, kot je znano, 24. aprila, če bi bil Magyar izvoljen za poslanca, pa bi od potrditve njegovega poslanskega mandata do rednih lokalnih volitev, ki bodo 20. novembra, moralo biti manj kot šest mesecev, do takrat pa lahko občino vodi podžupan. Ustanovna seja novoizvoljenega državnega zbora tako ne bi smela biti na sporedu pred 21. majem.

Kot so nam potrdili v Državni volilni komisiji, bo v skladu z rokovnikom za izvedbo volilnih opravil končni izid volitev znan (in objavljen v Uradnem listu RS) najpozneje do 10. maja 2022. Po prejemu uradnega zapisnika o izidu volitev pa bo predsednik republike Borut Pahor sklical ustanovno sejo novega sklica državnega zbora, ki se mora sestati najpozneje 20 dni po izvolitvi. Kar kaže, da bi se računica vendarle lahko izšla. 

Magyar je za poslanca na listi SDS kandidiral že leta 2018 in dobil v svojem okraju največ, 2772 glasov, kar pa je bilo vseeno premalo za preboj v državni zbor. Lendavska občina ima obenem še enega poslanskega kandidata na listi SDS, in sicer Bojana Petrijana, ki je v občinski upravi zaposlen kot vodja oddelka za finance, proračun in premoženjske zadeve. Petrijan, sicer soboški mestni svetnik, je nazadnje kandidiral na Goričkem, kjer je tako kot Magyar v svojem okraju osvojil največ, 3103 glasove, a mu tudi ni uspela izvolitev za poslanca. SDS je na zadnjih volitvah osvojila 25 mandatov, od tega štiri v "naši," ptujski volilni enoti, kjer sta bila izvoljena tudi izkušena SDS poslanca Franc Breznik in Marijan Pojbič. Lendavski župan kot potencialno močan kandidat bi tako lahko posredno ogrozil tudi njuno izvolitev.  

Magyar, če bo ostal kandidat, bo imel v lendavskem volilnem okraju močnega protikandidata v Jožefu Horvatu, ki so ga v Novi Sloveniji le prepričali, da se bo še petič skušal prebiti v državni zbor. S tem je tudi »pomurska« lista krščanskih demokratov zapolnjena. Jožef Horvat bo torej kandidiral v lendavskem volilnem okraju, v murskosoboškem Martina Perša, na Goričkem Ivan Horvat, v gornjeradgonskem okraju Ivan Fras in v ljutomerskem Andreja Novak Görkeš.

volitve-v-državni-zbor robert-golob janez-magyar damijan-zrim jožef-horvat povežimo-slovenijo