vestnik

Zakaj je na cesti še več divjadi 

ABE, 20. 11. 2017
Igor Napast
Največ primerov povoženja divjih živali je na krajevnih in lokalnih cestah, speljanih ob gozdovih. 
Aktualno

Policisti poročajo o 17 primerih povoženj živali od nedelje do danes. Ludvik Rituper, predsednik Zveze lovskih družin Prekmurja (ZLDP), pravi, da gre za višje številke, kot običajno po dnevih, razlog pa bi bila lahko žetev koruze in spravilo koruzne silaže. Če povozimo žival, pokličemo 112. Vozniki na leto v Pomurju povozijo okoli 1.000 divjih živali. 

Iskanje hrane pogosto zvabi divjad na odprto, divje živali med iskanjem hrane zaidejo tudi na prometnice, kjer lahko končajo pod kolesi jeklenih konjičkov. Na Policijski upravi Murska, kjer na leto obravnavajo okolo 1.000 primerov povoženj divjadi, so od nedelje in do danes našteli 17 takih primerov.


Ludvik Rituper, predsednik Zveze lovskih družin Prekmurja (ZLDP), je za Vestnik.si povedal, da so tudi lovci opazili povišanje števila mrtvih divjih živali na cestah, vendar pravega razloga ne pozna. Rituper ugiba, da bi bila to lahko posledica žetve koruze in spravila koruzne silaže, saj se je divjad zadrževala na koruznih poljih. "Ta sprememba jih je očitno zmotila, zato se selijo, selitev pa poteka tudi preko cest," je še povedal Rituper.


Če na cesti povozite žival, pokličite številko 112. Če naletite na poškodovano ali vidno bolno žival, storite enako. Tudi takrat pokličite center za obveščanje, kjer bodo o trku obvestili upravljavca lovišča, torej lovsko družino.

Na nenadno prečkanje živali moramo biti pozorni predvsem v nočnih in večernih urah, ko te najintenzivneje iščejo hrano. Večina nesreč se zgodi zgodaj zjutraj in zvečer, vedno več nesreč pa se pojavlja tudi čez dan, v njih pa so udeležene manjše živali, kot so zajci in ptiči. "Najboljši nasvet za voznike je, da so na cesti čim bolj previdni in upoštevajo znake, ki opozarjajo na nevarnost divjadi na cesti. Prav tako naj opazujejo rob cestišča, ohranjajo varnostno razdaljo s spredaj vozečim vozilom in uporabljajo dolge luči, saj se oči večine živali ob osvetlitvi svetijo in jih je tako mogoče opaziti," svetuje predsednik ZLDP.
Če na cesti povozite žival, pokličite številko 112. Če naletite na poškodovano ali vidno bolno žival, storite enako. Tudi takrat pokličite center za obveščanje, kjer bodo o trku obvestili upravljavca lovišča, torej lovsko družino.

Na nenadno prečkanje živali moramo biti pozorni predvsem v nočnih in večernih urah, ko te najintenzivneje iščejo hrano. Večina nesreč se zgodi zgodaj zjutraj in zvečer, vedno več nesreč pa se pojavlja tudi čez dan, v njih pa so udeležene manjše živali, kot so zajci in ptiči.


Še posebej nevarni za trke z živaljo so podeželske ceste in prehodi ceste med gozdom in polji. Ko na cesti opazite žival, zavirajte le toliko, da ne ogrožate sebe ali drugih v prometu. V primeru povoženja živali avtomobil takoj ustavite, prižgite utripalke in zavarujte kraj nesreče s trikotnikom, pa ob tem svetujejo policisti.

srne policija divjad nesreče
Kaj zdaj berejo drugi