vestnik

Zakaj soboška bolnišnica ni sprejela okuženih stanovalcev Centra za starejše?

Majda Horvat, 3. 10. 2020
Nataša Juhnov
Splošna bolnišnica Murska Sobota
Aktualno

Po naročilu ministrstva za zdravje morajo proste postelje čuvati za akutno bolne. Zdaj zdravijo devet bolnikov s covid-19. Štirje so bili pripeljali od drugod.

V murskosoboški bolnišnici na oddelku covid-19, kjer imajo petnajst postelj, zdravijo devet bolnikov, pet jih je iz regije, preostali so bili pripeljali od drugod. Njihovo število se hitro spreminja, je včeraj povedal Daniel Grabar, strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota, in še, da bodo nekaj prostih postelj morda potrebovali za sprejem stanovalcev iz Centra za starejše v Murski Soboti.

In zakaj bolnišnica ni že takoj sprejela tri stanovalce iz tega centra, pri katerih so najprej potrdili okužbo, in ki so jih odpeljali v bolnišnico v Novo Gorico? »Murskosoboška bolnišnica je imenovana za bolnišnico drugega reda, kar pomeni, da je zadolžena za akutno bolnišnično zdravljenje bolnikov s covid-19. Kljub temu smo ponudili možnost, da dokler bomo imeli proste kapacitete, sprejmemo tudi bolnike z okužbo, ki potrebujejo le nego,« je povedal Grabar.

sbms, intentivno-zdravljenje, covid, bolniki, medicinski-ventilator
Arhiv SBMS
Oddelek za intenzivno zdravljenje v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Toda sprejeta je bila odločitev, da proste postelje ohranijo za akutno bolne, torej bolnike, ki potrebujejo zdravljenje in da se upošteva predhodni načrt, in sicer, da se okužene stanovalce začasno premesti v tiste bolnišnice po Sloveniji, katere so opredeljene kot negovalne bolnišnice za okužene. Tu potem lahko ostanejo samo dotlej, dokler v domu za ostarele ne vzpostavijo tako imenovane rdeče cone. »Da, odločitev o tem, da se stanovalce prepelje v Novo Gorico, so sprejeli na zdravstvenem ministrstvu,« je še izjavil Grabar.

Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan, v sklopu katerega deluje Center za starejše Murska Sobota, je povedal, da so vzpostavili rdečo cono, ki bo v eni od treh etaž. Sem bodo preselili stanovalce, pri katerih so že potrdili okužbo, vrnili pa se bodo tudi trije stanovalci iz Nove Gorice.

okužbe dom-starejših-rakičan zdravljenje.-sb-ms
Kaj zdaj berejo drugi