vestnik

Zakaj v lendavskem gledališču ni slovenskega abonmaja, ampak le madžarski?

Majda Horvat, 6. 10. 2022
Majda Horvat
Slovenskega abonmaja ni, napovedujejo pa šest predstav.
Aktualno

Slovenske predstave, ki jih bo šest, bodo napovedovali sproti. Za prejšnje abonente vstopnice s popustom.

Gledališka in koncertna dvorana Lendava je 11. septembra objavila sklop predstav madžarskega gledališkega abonmaja 2022/23 z željo sodelavcev Zavoda za kulturo madžarske narodnosti Lendava, da bi naše življenje spet teklo normalno kot v obdobju pred težavami zaradi epidemije in vojne. Nemalo pa so bili presenečeni zvesti obiskovalci slovenskih predstav, ki so tudi letos hoteli vpisati abonma nove sezone, ko jim je bilo rečeno, da slovenskega abonmaja, kot so ga poznali v preteklih sezonah, letos ne bo. Pojasnila, zakaj ne, niso dobili.

V programu dela zavoda Knjižnica - Kulturni center Lendava (KKCL) za leto 2022, v sklopu katerega poteka tudi gledališka in koncertna dejavnost in ki ga je potrdil svet zavoda marca letos, je med drugim navedeno, da bo tako kot vsako leto oblikovan tudi slovenski gledališki abonma, ki da sodi med temeljne programske vsebine, ki jih izvaja KKCL. Abonmajske predstave bi se vrstile od septembra do junija naslednje leto.



Prav tako je v omenjenem programu opredeljeno izhodišče za izbor predstav, ob tem pa dodano, da se je zavod odločil, da bodo zaradi negotovega stanja na področju gledališke umetnosti predstave v sklopu slovenskega gledališkega abonmaja prodajali posamezno, s predvidenim popustom za abonente iz prejšnjih sezon.


Da bodo vstopnice za slovenske predstave prodajali sproti, je povedala tudi zdajšnja direktorica zavoda KKCL Judit Zagorec Csuka, ni pa pojasnila, zakaj letos ni pripravljen seznam predstav, ki bi se odvile v sklopu slovenskega abonmaja.

»Navajeni sprememb in izzivov današnjega časa vstopamo v novo sezono s trdo kožo in izkušnjami, zato smo tudi letos primorani ponudbo predstav nekoliko prilagoditi. Ponudili vam bomo šest predstav vrhunskih slovenskih gledališč, vstopnice pa se bodo prodajale posamezno po predstavah. Vstopnice za predstave si boste zvesti abonenti pretekle sezone (2020/2021) lahko zagotovili ugodneje,« je navedla direktorica in dodala, da obiskovalce z veseljem pričakujejo tudi v sezoni 2022/2023.

lendava gledališka-in-koncertna-dvorana abonma
Kaj zdaj berejo drugi