vestnik

Zakon o prepovedi frackinga ni prišel na vrsto, vlada pa v državni zbor le poslala svoj predlog

Rok Šavel, 13. 1. 2022
Arhiv
Ob vložitvi vladnega predloga v državni zbor se opozicijskemu predlogu "anti-fracking zakona" ne piše dobro.
Aktualno

Na včerajšnji seji odbora za infrastrukturo, okolje in prostor bi morali obravnavati tudi opozicijski predlog zakona o rudarstvu, ki prepoveduje fracking, a so dolgotrajno sejo po obravnavi predloga zakona o sanaciji Celjske kotline prekinili.

Predlog novele zakona o rudarstvu je bila druga točka na dnevnem redu včerajšnje seje državnozborskega odbora za infrastrukturo, a so po skoraj devet ur trajajoči seji uspeli zaključiti le prvo točko - predlog zakona o sanaciji Celjske kotline, ki je na koncu zaključil zakonodajno pot.

Podobna usoda se je glede na sestavo odbora, v katerem imajo večino nasprotniki, napovedala tudi za opozicijski predlog novele zakona o rudarstvu, s katerim bi prepovedali fracking v Sloveniji. Odbor za infrastrukturo bo tako predlog obravnaval na eni izmed prihodnjih sej, predlagatelji zakona pa lahko upajo, da bodo uspeli prepričati vsaj dva člana odbora, da bi se pri glasovanju vsaj vzdržala in tako omogočila njegovo novo obravnavo v državnem zboru.


Vladni predlog tudi čaka na obravnavo


Spomnimo, opozicijski predlog predvideva prepoved frackinga oziroma hidravličnega lomljenja, s katerim želi britanska družba Ascent Resources s svojim slovenskim partnerjem in koncesionarjem, družbo Geoenergo, v Petišovcih črpati plin. Predlog novele zakona je lanskega novembra šele v petem poizkusu dobil potrebno večino za nadaljevanje zakonodajne poti, saj ga koalicija ne podpira in je dolgo napovedovala rešitev s svojim predlogom zakona. Tega je zdaj končno sprejela in poslala v državni zbor, a ta predvideva le prepoved obsežnega hidravličnega lomljenja, ki ga zakon definira kot hidravlično lomljenje, pri katerem se v vrtino vtiska tisoč kubičnih metrov ali več vode na fazo lomljenja oziroma 10 tisoč kubičnih metrov ali več vode v celotnem postopku.

Nasprotniki frackinga, med njimi je tudi lendavska občina, se zavzemajo za prepoved vsakršne oblike hidravličnega lomljenja, saj naj bi bila ta sporna metoda pridobivanja ogljikovodikov škodljiva okolju, med tem, ko vladna stran opozarja, da bi uveljavitev opozicijskega predloga povzročila finančne posledice za državni proračun, manj obsežno hidravlično lomljenje pa da ni nevarno, kar naj bi potrjevala tudi slovenska stroka.

fracking državni-zbor odbor-za-infrastrukturo vlada