vestnik

Zakonske zveze istospolnih partnerjev se lahko že sklepajo

Vestnik.si, 3. 8. 2022
STA
V sredini junija je ustavno sodišče ugotovilo, da je v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije zakonska ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola.
Aktualno

Istospolni pari že sedaj lahko prijavijo sklenitev zakonske zveze na upravni enoti.

V sredini junija je ustavno sodišče ugotovilo, da je v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije zakonska ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola. Obenem je še odločilo, da se do odprave ugotovljene protiustavnosti šteje, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb. Na ministrstvu za notranje zadeve so glede na to, da se skladno s Pravilnikom o izvrševanju zakona o matičnem registru iz matičnega registra izdajajo obrazci, ki se nanašajo zgolj na sklenitev zakonske zveze raznospolnih parov, pripravili spremembe pravilnika in obrazcev, ki so prilagojeni odločitvi sodišča. 



Tako so iz ministrstva sporočili, da ne glede na to, da spremembe obrazcev, ki imajo naravo tiskovin z zaščitnimi elementi in se ne tiskajo na navaden papir, še niso v uporabi, zakonske zveze istospolnih partnerjev lahko sklepajo že sedaj. "Prilagojeni oziroma novi obrazci pa bodo začeli veljati po sprejetju sprememb pravilnika in dotisku novih obrazcev, to je predvidoma v drugi polovici avgusta, po objavi v Uradnem listu," so dodali. 

V matični register je bilo doslej vpisanih 289 partnerskih zvez, sklenjenih na območju Slovenije, in 58 takih, ki so bile sklenjene v tujini. V času od objave sodbe ustavnega sodišča sta bili v matični register vpisani dve zakonski zvezi, sklenjeni med istospolnima paroma, tako ministrstvo.

partnerske-zveze istospolni-pari upravne-enote
Kaj zdaj berejo drugi