vestnik

Prevozili 11 tisoč kilometrov in obiskali 125 domov, da bi stanovalcem polepšali dan

Damjana Nemeš, 21. 2. 2022
FB Dom Kuzma
Fantje z vasi.
Aktualno

Moška vokalna skupina Fantje z vasi iz Kostrivnice pod Bočem je v treh letih približala ljudsko glasbo več kot pet tisoč posameznikom.

Janez Mraz, Franc Turnšek, Slavko Živičnjak, Toni Korez in Tone Plevčak so iz ljubezni do glasbe in prepevanja leta 2019 ustanovili moško vokalno skupino Fantje z vasi. Stari so od 53 do 82 let, najmlajši je Korez, ki je dobil vzdevek gospodar, saj so se pri njem sestajali na vajah, najstarejši pa je Mraz. Glavni namen nastanka skupine je bil v treh letih obiskati vseh 125 domov za starejše v Sloveniji ter oskrbovancem in zaposlenim s pesmijo polepšati dan. »Naš prvi nastop je bil 24. januarja 2019 v domu za starejše v Slovenskih Konjicah. Tam je bivala naša domačinka, ki je praznovala stoti rojstni dan. Ker smo bili v domu lepo sprejeti, smo se ob vračanju v domači kraj pogovarjali, zakaj ne bi razveseljevali še stanovalcev drugih domov po državi. Tako smo bili že čez štirinajst dni na poti v domove v Slovenski Bistrici in Poljčanah. Vedno dlje od doma smo šli,« je povedal Plevčak, ki z ljubeznijo in ponosom opravlja funkcijo vodje skupine.

Prevozili so več kot enajst tisoč kilometrov


V prvem letu po ustanovitvi, ko še ni bilo epidemije koronavirusa, so prepevali v notranjosti domov. Kot se spominja Plevčak, so nastopi trajali tudi uro ali več, od pojava bolezni pa so začeli peti na dvoriščih domov, za ograjami, pod okni sob. »Moram povedati, da so bili domovi zelo dobro organizirani, saj so nam vedno priskrbeli ozvočenje. Res pa je, da so naši obiski zahtevali veliko usklajevanj in prilagajanj. Vsak dom smo poklicali vsaj trikrat, preden smo se dokončno dogovorili za datum in uro obiska. Prilagajali smo se drug drugemu,« pravi Plevčak.
Njihovi nastopi so bili med tednom, po navadi ob sredah ali četrtkih, skušali so si jih organizirati več na dan. »Tu je bilo precej logističnega dela, vendar smo bili tako dobro organizirani, da smo dnevno obiskali vsaj tri domove. Enkrat smo postavili celo rekord, saj smo zapeli v petih različnih domovih. V zadnjem letu naših nastopov pa smo se odločili, da ne bomo več tako hiteli z enega konca na drugega, zato smo se ob obisku nekega kraja ali regije odločili, da si ogledamo še kakšne kulturne znamenitosti, župnijske cerkve in podobno.«
Na nastope so se večinoma vozili sami, z osebnim avtomobilom, le na nekaj nastopov so se odpravili z najetim kombiniranim vozilom in voznikom. V treh letih, ko so obiskovali slovenske domove za starejše, so prevozili več kot enajst tisoč kilometrov, na nastopih pa jih je poslušalo več kot pet tisoč ljudi. »Podatki niso iz trte izviti. Vsak večer po nastopih sem namreč zapisal vse podatke o prevoženih kilometrih, približno število ljudi, ki nas je spremljalo, ter občutke in vtise takratnega dne. Vse to sem zapisoval tudi za potrebe avtorske knjige Od trnja do cvetja, ki bo izšla v kratkem, v njej pa bo podrobno opisano naše triletno popotovanje,« je povedal sogovornik.

dso-gornja-radgona, fantje-z-vasi
DSO Gornja Radgona
Fantje z vasi so nastopili tudi v Domu starejših občanov Gornja Radgona

Njihov cilj je postal poslanstvo


Fantje z vasi prepevajo starejšo, predvsem ljudsko glasbo. Kot je hudomušno pristavil sogovornik, so že ob prvem nastopu videli, da morajo peti več pesmi o dekletih, saj je v domovih za starejše več žensk kot moških. »Prav tako smo si zastavili, da bomo prepevali vesele pesmi. Žalost in gorje velikokrat starost prinese sama po sebi.« Veliko pesmi z njihovega repertoarja so oskrbovanci poznali in so prepevali skupaj z njimi, največ pesmi so poznali oskrbovanci domov iz Pomurja. Vsak nastop je spremljalo tudi bogato vezno besedilo, za katero je poskrbel vodja skupine. »Ker je bilo teh nastopov res veliko, smo se na začetku delovanja skupine enkrat tedensko sestajali na vajah, kasneje pa le pred nastopi ali smo vadili v avtomobilu, ko smo se peljali na nastop. Poskrbeli smo tudi za našo varnost, bili smo cepljeni, redno tudi testirani. Vse smo bili namreč pripravljeni storiti, da bi lahko dosegli zastavljeni cilj ter prinesli ljudem nekaj veselja v vsakdan,« doda sogovornik.
Njihova dejanja niso ostala neopažena. Predsednik države Borut Pahor je skupini konec lanskega leta vročil priznanje jabolko navdiha za srčni preplet glasbe in ljubeznivosti, ki so jo ponesli v vse slovenske domove za starejše. Kot so zapisali v utemeljitvi priznanja, je potovanje vokalne skupine po Sloveniji pripoved o tem, kako cilj postane poslanstvo, ko seže iz srca v srce in ga napolni z radostjo. Fantje z vasi niso običajni ljudski pevci, postali so glasniki prostovoljstva in nesebičnosti, prinašalci dobre volje, njihovo poslanstvo pa je simbol najbolj čudodelne moči, ki jo imamo ljudje – da lahko s svojim dejanjem nekoga razveselimo, je še pisalo. Priznanje vsem članom skupine veliko pomeni, saj so se šele ob prejemu zavedeli prehojene poti in del, ki so jih storili. »Res je bil to velik zalogaj, vendar imamo še eno večjo željo. Radi bi namreč zapeli v čim več slovenskih šolah učencem do 4. ali 5. razreda ter jim pustili sporočilo, kakšen pomen ima ljudska pesem. Videli bomo, kako se bo naša pot nadaljevala,« je za konec razkril Tone Plevčak.

fantje-z-vasi, dom-kuzma
FB Dom Kuzma
Fantje z vasi so obiskali tudi Dom Kuzma.

tone-plevčak fantje-iz-vasi dom-za-starejše petje pesmi
Kaj zdaj berejo drugi