vestnik

Zapis v Stopinjah: odzval se je škof Saje

Majda Horvat, 23. 1. 2023
Jure Zauneker
Zapis v Stopinjah spodbudil člane civilne iniciative, da so še enkrat načeli nekatera vprašanja
Aktualno

Zapis v Stopinjah spodbudil člane civilne iniciative, da so še enkrat načeli nekatera vprašanja

Škofija Murska Sobota je decembra izdala zbornik Stopinje, v katerem je v poglavju Tvoje in moje stopinje o delu župnije Beltinci avtor besedila med drugim zapisal, da je dogodek – mednarodno srečanje vernikov, ki je potekalo 8. oktobra v Beltincih – že v načrtovanju dobil grenak priokus. »Ustanovljen je bil civilnoiniciativni odbor z namenom, da prepreči srečanje. Na žalost so v ta odbor s svojimi idejami zapadli tudi nekateri duhovniki – naj jim Bog vse in vsem odpusti.«



Na zapisano so se odzvali člani civilne iniciative, v ospredju katere je 16 članov, nekateri prihajajo tudi iz akademskih in cerkvenih krogov. Navedbe zavračajo, saj so, kot pravijo, neresnične. Sami so namreč ves čas poudarjali, da srečanju vernikov v duhu vere, miru in dobrega sosedstva ne nasprotujejo, zavračali pa so postavljanje spominske table v Beltincih v čast sv. Ladislava tudi v madžarskem jeziku, in to v bližini spominskega znamenja združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Prav tako so poudarjali, da zanje ni sprejemljivo čaščenje sv. Ladislava po usmeritvah madžarske države, kakor tudi, da bi versko srečanje dobilo politični pomen.

beltinci, srečanje-slovencev, hrvatov-in-madžarov-v-beltincih
Jure Zauneker
Namen srečanja vernikov treh držav v Beltincih je medsebojno povezovanje, krepitev vere in utrjevanje pripadnosti Cerkvi, je 8. oktobra lani v Beltincih dejal škof Andrej Saje, predsednik Slovenske škofovske konference, ki je pripravila srečanje. Foto Jure Zauneker

Zaradi zapisanega v Stopinjah so se člani civilne iniciative odločili, da znova načnejo vprašanje verskega srečanja. Svoje mnenje in občutja ob zapisanem so predstavili v pismu predsedniku Slovenske škofovske konference (SŠK) Andreju Sajetu. Ta je pismo prejel 6. januarja in nekaj dni zatem nanj tudi odgovoril. Na prejšnja pisma, s katerimi so člani civilne iniciative seznanjali predsednika SŠK s svojim videnjem organizacije verskega srečanja, odgovora namreč niso prejeli. Tokratni odziv škofa zato razumejo kot priznanje obstoja civilne iniciative, torej njene legitimnosti. Saje je med drugim zapisal, da razume, da je prišlo ob pripravi in izvedbi dogodka, tradicionalnega srečanja Slovencev in Hrvatov, na katero so bili zaradi sosedske bližine v letu 2022 povabljeni tudi Madžari, do odprtih vprašanj civilne iniciative. »O izpostavljenih vprašanjih se bomo pogovorili v okviru Slovenske škofovske konference, vendar je bistveno, da se o tem pogovorite v okviru domače škofije Murska Sobota,« je še zapisal Saje.

»Pomembno za nas je že to, da je naše mnenje sprejeto kot vredno pogovora,« so povedali nekateri člani civilne iniciative. Pričakujejo, da bo SŠK začela pogovor o vprašanjih, na katera so opozorili, do tega zavzela neko stališče in jih s tem tudi seznanila. Sami pa bodo dali pobudo za srečanje in pogovor z murskosoboškim škofom.

stopinje škofija-murska-sobota saje