vestnik

Zaposleni v Hotelu Diana bodo stavkali

Timotej Milanov, 30. 12. 2019
Aleš Cipot
Hotel Diana
Aktualno

Delodajalec dva meseca zamuja s plačilom plač in tri mesece z izplačilom prispevkov - Zaradi preteklih neizplačanih obveznosti delavci že tožijo podjetje

Težavam soboške družbe Hotel Diana, ki ima 50 zaposlenih, ni videti konca. Tako bodo zaposleni 9. januarja začeli s stavko. Kot izpostavljajo v Sindikatu gostinstva in turizma, delodajalec že dva meseca zamuja z izplačilom plač, gre za plače v letošnjem oktobru in decembru, tri mesece zamuja tudi z izplačilom prispevkov in potnih stroškov. Prav tako niso poravnani prispevki za socialno varnost v letošnjem decembru 2019, gre za plačo za november. Tudi letošnjega regresa za letni dopust zaposleni še niso prejeli v celoti, saj so junija prejeli le 221 evrov, medtem ko regres po kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma znaša 1050 evrov. Pri tem še poudarjajo, da direktor Boštjan Serec kljub zaprosilu sindikata v družbi in na državni ravni ni sprejel njihovih predstavnikov. Zaposleni pa se z direktorjem v času od oktobra, ko je prevzel funkcijo, do danes še sploh niso sestali. »Takšen odnos kaže na popolno ignoriranje zaposlenih in sindikata. Socialni dialog v družbi ne poteka,« med drugim pravijo v sindikatu in poudarjajo, da zakon o stavki določa, da nima nihče pravice, da bi delavcem preprečeval sodelovanje v stavki. »V kolikor bodo prisotni takšni primeri, bo stavkovni odbor takoj obvestil pristojnega sekretarja v območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, sindikat dejavnosti in medije.«

f1c07c28a0ad64ca8ac7898173fa26e9
Nataša Juhnov
Hotel Diana

Nejasna usoda v novem letu

Odločitev o stavki so zaposleni, ki so člani sindikata, sprejeli na sestanku prejšnji teden, ki se ga vodstvo podjetja prav tako ni udeležilo. Napoved stavke vključno s stavkovnimi zahtevami so v skladu z zakonodajo posredovali delodajalcu.

Kot smo že poročali, so delavci pred kratkim prek sindikata sprožili tudi tožbo proti podjetju zaradi neplačanih presežnih ur, ki jih je bilo ob koncu lanskega leta 5514, in jubilejnih nagrad za deset let dela. Poleg tega družba dolguje delavcem izplačilo regresa iz leta 2016 in dela regresa iz leta 2017. Soboško hotelirsko podjetje se sicer že dlje časa sooča s težavami pri poslovanju. Medtem je lastnik stavbe, v kateri Hotel Diana opravlja dejavnost, ljubljanska družba Heta Asset Resolution, zaenkrat ustavil načrte za deložacijo podjetja, za katero so si prizadevali letos zaradi načrtovane prodaje objekta. To je po nekaterih informacijah povezano z lastniškim vstopom srbskega poslovneža Miodraga Kostića v Heto, ki bi lahko imel s stavbo drugačne načrte.

Medtem se je na soboškem okrožnem sodišču začela pravda, v kateri želi večinska lastnica podjetja Jasna Klepec doseči razveljavitev pogodbe, s katero je konec lanskega leta kupila 90-odstotni lastniški delež od Olge Belec, danes državne sekretarke v Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Belčevi med drugim tudi očitajo, da je pri tem prejela 50 tisoč evrov na roko, celotna kupnina za podjetje pa naj bi znašala 80 tisoč evrov, medtem ko je bil v pogodbi naveden zgolj znesek 30 tisoč evrov. Omenjene navedbe je Belčeva že večkrat javno zanikala.

Serec in Klepčeva se na naše klice zaenkrat nista odzvala. 

Preberite še: 

Hotel Diana odslej gostuje pri K-Lobistu

Pravda dveh direktoric: »Stisnil me je v kot«

hotel-diana murska-sobota